Писмото на Стоте: БСП и ДПС, скъсайте със Сидеров!

Снимка: Полина Паунова, фейсбук

Сто български граждани, известни публични личности, настояват пред депутатите от БСП и ДПС незабавно да прекъснат своята политическа зависимост от В. Сидеров и да поставят в изолация него и партията му, каквито и да са цената и последствията от този акт.

Призивът е отправен в открито писмо до Националния съвет на БСП, Централния съвет на ДПС с копие до Мартин Шулц, председател на Европейския парламент.

Инициаторката Леа Коен обяснява: „Това е „Писмото на Стоте“. Подписано е от 100 души нормални български граждани, с различни професии и с различни електорални предпочитания. Но с еднаква нетърпимост към две неща:

1.Политическото хулиганство и екстремизъм на Волен Сидеров и неговата партия „Атака“; 2.Безпринципната търпимост към унизителното за българската държавност поведение на Сидеров от страна на БСП и ДПС, които в името на властовите си интереси са готови да направят компромис и така узаконяват както поведението на Сидеров, така и неговата идеология на омразата.“

В текста на писмото се казва:

Господа и дами от БСП И ДПС,
Избрали сте за свой Цербер, гарант на парламентарното ви мнозинство и подкрепяното от него правителство, психично неуравновесения национал-фашист Волен Сидеров. Този индивид не само ви разиграва и прави за смях, но нанася смъртоносен удар на вашата репутация, която е поставена вече на карта с мирните протести на гражданите.

След като я разруши окончателно в очите и на вашите избиратели, той ще бойкотира парламента и като истински политически терорист ще се наслаждава на разрушението, предизвикано от този му акт на последователно търсена конфронтация. Съществува червена линия на политическия компромис и вие сте я преминали, приемайки сътрудничеството на този развилнял се тип.

Обръщаме ви внимание на факт, който несъмнено ви е известен. Освен с другите си „демократични“ подвизи, Волен Сидеров е известен и като автор на две антисемитски книги, едната от които преиздадена непосредствено преди последните избори.

В тях освен че разпространява най-долнопробни антисемитски клишета, Волен Сидеров си позволява отрицание на Холокоста и призовава към разправа с евреите – „разрушители“ на българската държавност. В тези книги Сидеров става изразител на най-реакционни тенденции, отхвърлени от огромната част на българското общество.

Въпреки тези текстове вие, господа и дами от тъй наречената левица, приемате сътрудничеството на това лице, което при управление на една нормална левица би се намирало заради тези си публикации, заради постоянните си призиви за разправа с ромската общност и заради хулиганското си поведение на подсъдимата скамейка.

С вашите гласове той стана обаче председател на Комисията по корупция в Народното събрание, а благодарение на неговия глас вие можете да продължавате вашия престой във властта. Вашето мълчание по ретроградния национализъм, антисемитизъм и ксенофобия на Сидеров и неговата партия Атака ви прави съучастници на неговите позиции.

Това е недопустимо. То е достатъчно основание правителство, поставило се доброволно в положение на съучастник на такъв обществено деструктивен елемент да подаде незабавно оставка, включително и за да не остане в международна изолация.

Призоваваме ми да прекъснете незабавно политическата си зависимост от лицето Волен Сидеров и да поставите в изолация него и партията му, каквито и да са цената и последствията от този акт.

29 юни 2013 г.

Виж пълния текст и списъка на гражданите, подписали обръщението

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.