„Ню Йорк таймс“: Реформа носи облекчение за милиони имигранти

Демонстрация за правата на имигрантите в Аризона. Снимка: дриймакт

Американският Сенат вчера одобри най-амбициозната преработка на националната имиграционна система от поколения. Законопроектът за реформата беше приет с 68 на 32 гласа – достатъчно да се преодолеят републиканските обструкции и да се излъчи мощен сигнал към Камарата на представителите, че мярката се ползва с широка подкрепа и от двете партии и заслужава да бъде експедитивно прокарана и пратена на бюрото на президента Обама, пише в редакционна статия в. „Ню Йорк таймс“.

Да се каже, че перспективите за придвижване на реформата са несигурни обаче, би било меко. Сега предстои законопроектът да се обсъди в доминираната от републиканците Камара на представителите, която изработва собствен вариант на реформата. Председателят на Камарата Джон Бейнър нееднократно заяви, че мнозинството ще направи каквото иска, по свой начин и в избрано от него време.

Бейнър каза също, че законопроектът ще се гласува само ако бъде подкрепен от мнозинство от републиканците. Това би било жалко, тъй като Законът за граничната сигурност, икономическите възможности и модернизирането на имиграционната система е добър и за двете партии, както и за страната. Той не е съвършен, но предлага най-добрата възможност от десетилетия да се подобри отчайващото статукво, се отбелязва в статията.

Одобреният от Сената законопроект ще позволи на 11 милиона нелегални имигранти, които днес са ръба на обществото и извън закона, да получат шанс да живеят, работят и пътуват, без да изпитват постоянен страх, че ще бъдат арестувани и депортирани. Тези хора ще могат да получат гражданство след най-малко 13 години, след като платят глоби и данъци и преминат проверка, че нямат проблеми със закона.

Законопроектът предвижда гражданство по-бързо да получават селскостопанските работници и млади нелегални имигранти, дошли в страната като деца. Той дава възможност на някои депортирани да се върнат от чужбина при семействата си, създава значителен бъдещ приток от временни работници и предвижда реформиране на жестоката и корумпирана система за задържане и на имиграционните съдилища, обещава закрила на уязвимите жени и деца, посочва нюйоркският вестник.

Това лято се очаква да бъде написана нова глава в историята на имиграцията. Джон Бейнър би могъл да помогне за написването й, допълва редакцията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.