Русия – все повече гласове срещу спортните мегапроекти

В Русия се засилват нагласите срещу бюджетните разходи за имиджови спортни прояви, пише „Независимая газета“. Все повече хора в Русия се обявяват против големите разходи от бюджета за мащабни международни състезания – зимната олимпиада в Сочи догодина и световното по футбол през 2018 г., пише „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си.

Според анкета на центъра „Левада“ 62 на сто от руското население се гордеят, но почти 30 на сто не усещат гордост във връзка с домакинството на предстоящата зимна олимпиада. Чувството на гордост наистина преобладава, но мнозина се съмняват дали са ефективни държавните разходи за подготовка на игрите и дали ще има възвръщаемост – общо 65 на сто от запитаните.

Новината от проучването според вестника е, че в Русия расте броят на хората, които не са убедени, че в страната трябва да се провеждат каквито и да било имиджови спортни прояви. Обществото е разделено практически на две половини – според 45 процента Русия трябва да влиза в харчове за имиджови мегапроекти, но 44 на сто се обявяват против скъпоструващи спортни шоута в страната.

Същевременно положението се влошава или поне не личат осезаеми подобрения в други сфери – транспортната инфраструктура, жилищно-комуналното стопанство, здравеопазването и образованието. На този фон стремежът на държавата да инвестира максимално в голяма спортна проява може да предизвика недоволство сред жителите на Русия, предупреждава изданието.

„Хората се умориха да чакат едно светло утре и позитивна стабилност – коментира бизнесконсултантът Сергей Звенигородски. – Имиджовите проекти нагледно въплъщават доброто състояние на страната, но хората искат приоритетно да имат не някаква лъскава картинка или витрина, а нещо стойностно, потребно не само за конкретния момент, но и след проявите.“

Мнозина в Русия са недоволни, защото твърдо са убедени, че при осъществяване на подобни мегапроекти се краде в огромни мащаби, отбелязва предприемачът Алексей Захаров. Причина за още по-голямо недоволство според него е, че „обществеността научава само за отделни случаи на кражба, когато освен че се делят под масата бюджетни милиарди, самата работа е свършена зле или изобщо никак“.

Експертите в Русия впрочем не очакват масови протести, каквито имаше по същия повод в Бразилия, отбелязва „Независимая газета“. „Хората няма да излязат на улицата за протест срещу олимпиадата“, но може да го сторят, ако Москва промени „привилегиите, цените на жилищно-комуналните услуги и пенсионната система“, уточнява Звенигородски.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.