Япония върви към политическа стабилност

След победата на неговата партия в неделя на местните избори в Токио японският премиер Шиндзо Абе е на път да победи и на сенаторските избори идния месец, което ще постави началото на период на стабилност в страната след шест години на непрестанни промени.

В неделя Либерално-демократическата партия на консерватора Абе си извоюва необходимото мнозинство в Законодателното събрание на Токио и има повод да ликува. На пръв поглед нищо, освен евентуални вътрешни гафове, няма да й попречи да спечели с помощта на съюзника си, центристката партия Нова Комейто, убедително мнозинството в Сената на изборите на 21 юли.

„ЛДП не трябва да прави нищо. Сегашната силна подкрепа за партията няма да се промени рязко преди вота“, предсказва Томоаки Иваи, преподавател по политически науки в университета Нихон.

Както изглежда всичко говори, че пътят е разчистен. И преди всичко – опозицията просто отсъства, след като беше превърната в безгласна буква и разпокъсана на множество формации.

Тази предизвестена победа на ЛДП ще сложи край на своеобразното политическо съжителство, което блокира нормалното функциониране на институциите, като пречи на прокарването на съществени за правителството закони.

Сенатът в момента не клони нито наляво, нито надясно, докато долната камара зави надясно на предсрочните парламентарни избори през декември, които върнаха Абе на власт.

За втори път Шиндзо Абе заема премиерския пост, след пропуснат първи шанс през 2006-2007 г. Но по-важното е, че Абе е шестият премиер след оттеглянето на неговия учител, колоритния Джуничиро Коидзуми 2001 – 2006 г.

Сега според вестниците Абе има възможността да сложи край на този „куц парламент“, след което го очакват три години без срещи с избирателите, от които да се страхува.

Така той ще има време и власт да прокара някои болезнени и непопулярни реформи, от които Япония има според специалистите голяма нужда, за да излезе трайно от обхваналата я икономическа и дипломатическа летаргия.

За момента Шиндзо Абе 2.0, който очевидно си е извадил поука от предходния неуспех, е съсредоточил изказванията си и действията си върху подема на икономическата активност чрез политика, наречена „политиката на трите стрели“ – парична гъвкавост, стратегия за растеж и големи бюджетни разходи. Тази политика е наричана Абеномика.

Заради убедеността, с която Абе защитава този подход, който според него е единственият възможен, той е харесван от работодателите и ценен от голяма част от обществото, въпреки че някои специалисти предупреждават, че състоянието на публичните финанси ще се вложи и това ще надделее над червените точки, спечелени неотдавна с намаляването на курса на йената и с повишаването на борсовите индекси.

Но Абе е сигурен в себе си. А и няма друга авторитетна личност от, която да претендира, че може да предложи нещо по-добро на електората.

Основната опозиционна сила – лявоцентристката Японска демократическа партия, която спечели овациите през 2009 г., когато предизвика историческа смяна на властта след близо 50-годишно властване на ЛДП, сега е много слаба. Дори нейният основател, който през 2009 г. беше номиниран за премиер – Юкио Хатояма, напусна редиците й. ЯДП не удържа нито едно от обещанията си и похаби силите си в отчайващи вътрешни ежби.

В Япония няма трети път, освен този на привържениците на негласуването. В неделя на изборите в Токио гласуваха едва 43,5 процента от избирателите. По-ниска избирателна активност е имало само веднъж в историята.

Що се касае до Партията за обновление на Япония, която се представяше като спасителката на онези, които не са нито от ЛДП, нито от ЯДП, днес тя е на практика невидима, въпреки че нейните лидери продължават да правят изявления.

Освен икономическите промени, които Абе ще направи, след като спечели изборната битка, нищо няма да го спре да започне да защитава отново своите фикс идеи реформата на конституцията, създаването на национална армия . Според някои анализатори той изчаква единствено подходящия момент, за да ги постави на дневен ред.

„Абе трябва да разкрие истинските си карти“, предупреждава Иваи. А някои се страхуват, че това ще влоши още повече и без това обтегнатите отношения на Япония с Китай и Южна Корея.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.