Преизбраният президент на Монголия Цахиагийн Елбегдорж: от борец за свобода до държавник

Границата между Монголия и Русия. Снимка: Байкал24

Ключова личност от демократичния преход в Монголия през 1990 г., президентът Цахиагийн Елбегдорж се превърна в господстваща фигура в местния политически живот, но днес е критикуван заради задълбочаването на неравенството в страната му.Елбегдорж, станал държавен глава след два мандата като премиер, въплъщава демократичните ценности, дискредитирани днес в очите на много монголци заради ширещата се корупция.

Фаворит на състоялите се онзи ден президентски избори, преизбран още на първия тур, този бивш журналист изигра важна роля в мирната революция, сложила край през 1990 г. на 70-годишната комунистическа диктатура – най-продължителната, като изключим СССР.

През 80-те години на миналия век той следва в съветска Украйна. По-късно учи известно време в Харвардския университет в САЩ.

Преди четири години Елбегдорж беше избран с обещание да сложи край на корупцията и да смекчи неравенството в страната, преживяваща небивал икономически разцвет, благодарение на разработването на подземните й богатства (въглища, мед и злато) от чуждестранни компании.

Тази година опонентите на президента развяха знамето на минния национализъм и държат Елбегдорж отговорен за това, че близо една трета от населението на страната продължава да живее под прага на бедността, както сочат данните на Световната банка.

Петдесетгодишният президент обаче, е смятан също за гарант на стабилността, особено от младите хора и градските жители.

Някои от по-възрастните монголци продължават да изпитват носталгия по епохата, когато на власт бяха двете политически формации, производни на бившата единствена партия: Монголската народнореволюционна партия (МНРП) и Монголската народна партия (МНП).

Бившият премиер от МНРП Санжийн Баяр обвинява Елбегдорж и неговата Демократическа партия, че са отговорни за кървавите бунтове след парламентарните избори през 2008 г.

Според Баяр Елбегдорж е предизвикал смутовете чрез обвинения в изборни измами и инсинуации, че МНРП планира да върне авторитарния режим.

Тогава Елбегдорж се прояви като борбен политик, репутация, която доразви наскоро при дело за корупция в националната авиационна компания и по отношение на чуждестранните инвеститори.

През февруари той призова за повече прозрачност от страна на международните компании, управляващи огромната мина Ою Толгой – инвестиция от 6,2 милиарда долара – в партньорство с монголското правителство.

„Елбегдорж е благоразумен монголски ръководител, чиито отношения с чуждестранните инвеститори се усложниха“, казва Джулиан Диркс, специалист по Монголия в Института за азиатски изследвания в университета в Британска Колумбия, Канада.

„Той не е нито враждебен, нито приятелски настроен, но повдигна въпроси, които тревожат, за да прецени предимствата, които дават тези инвестиции“, обяснява Диркс.

По време на президентското си управление Елбегдорж стана по-популярен на международната сцена и завърза тесни връзки с Япония, ЕС и САЩ.

Според някои наблюдатели целта на тази политика е да разчупи географските рамки, притиснали страната между големите й съседи – Китай и Русия.

„Фрапиращата разлика с останалите близо разположени до нас страни е, че Монголия е отворена“ към света, заяви Елбегдорж пред АФП в периода на парламентарните избори миналата година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.