Съдбата на Едуард Сноудън – в ръцете на Москва?

Джулиан Асанж коментира случая Сноудън. Снимка: от тв екрана

Съдбата на Едуард Сноудън е в ръцете на Москва. Това заяви президентът на Еквадор Рафаел Кореа, пише в заглавие „Комерсант“. Смята се, че Сноудън – бивш сътрудник на американското разузнаване, направил разкрития за извършвания от САЩ електронен шпионаж и издирван от Вашингтон, се намира в транзитната зона на летище Шереметиево в Москва. Преди седмица той поиска политическо убежище в Еквадор.

„Ситуацията не е предизвикана от нас. Сноудън се е свързал с Асандж (основателя на Уикилийкс, укриващ се в еквадорското посолство в Лондон) и той го е посъветвал да потърси убежище в Еквадор. За да бъда разгледана молбата за убежище, той трябва да се намира на еквадорска територия. Сега решението е в ръцете на руските власти“, заявил президентът Кореа пред местна телевизия.

„Това означава, че Еквадор фактически се е самоотстранил от решаването на съдбата на Сноудън, прехвърляйки този деликатен проблем върху плещите на Русия“, смята „Комерсант“, цитиран от Би Би Си.

Според „Независимая газета“ скандалното поведение на еквадорските власти поставя въпроса доколко са сигурни договорките на Русия с други авторитарни режими. Защо Еквадор се отметна от обещанието да помогне на Сноудън?, пита изданието.

Версиите са две. Дипломатическата кореспонденция на Еквадор сочи, че Кореа е бил крайно недоволен от факта, че Асандж, а не правителството на страната, е играел първа цигулка в „делото Сноудън“. Според втората версия Кореа, който хвалеше досега смелостта на Сноудън, просто се е огънал под натиска на САЩ, пише „Независимая газета“.

След разговор по телефона с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън Кореа заяви: „Обсъдихме случая Сноудън и той съвсем учтиво ми предаде молбата на САЩ да отхвърля молбата за убежище“. Той подчерта, че разговорът му с Байдън е бил „много вежлив, дори сърдечен“.

Можем само да се досещаме колко учтива е била всъщност молбата на Байдън, пише „Росийская газета“. Официозът цитира и друго изявление на Кореа: „Много ще се радваме, ако САЩ ни предадат еквадорците, които се укриват в Щатите – главно избягали банкери, със същата бързина, с която искат от нас да им предадем Сноудън“. Байдън може би „сърдечно“ е отправил към еквадорския лидер сигнал, че Вашингтон не е останал глух за неговите думи, предполага вестникът.

Печатът припомня изявление на Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, че съдбата на Сноудън „не е в дневния ред на Кремъл“.

Според руски правозащитници Москва не бива да предава бившия служител на ЦРУ на властите в САЩ. В този дух коментира случая пред „Независимая газета“ Людмила Алексеева, лидер на Московската Хелзинкска група. А Михаил Фьодоров, шеф на президентския съвет по човешките права, смята, че Сноудън трябва да получи убежище, навсякъде, където пожелае, тъй като защитава цялата световна общност.

Вестникът напомня, че днес в Москва пристига на посещение венецуелският президент Николас Мадуро. „Може би той ще помогне на Сноудън?“, пита „Независимая газета“, но предполага, че гостът „най-вероятно ще последва примера на еквадорския си съсед“.

Според руския всекидневник позициите на Мадуро, „наследил делото на Уго Чавес“, в самата Венецуела „не са много здрави“, а и по принцип ще бъде необмислено в конфликтна ситуация Москва „да разчита на подкрепа от държави с нестабилни режими“.

„За Русия Сноудън, блокиран на летище Шереметиево, е като куфар без дръжка: да го носиш – неудобно, да го хвърлиш ти е жал“, пише „Новая газета“.

Сноудън може да стане ценен източник на информация за Русия, а в бъдеще и консултант. Но за целта трябва достоверно да се проучат личността и вътрешните му мотиви, твърди изданието, според което случаят изглежда нагласен и „мирише на явна шмекерия“.

Според „Комсомолская правда“ венецуелският лидер Мадуро вече е поканил Сноудън в страната и „му е гарантирал политическо убежище“, а „на опашката се редят“ и други страни от региона, готови да приемат беглеца – Аржентина, Бразилия, Боливия и Чили. „Народите и правителствата на тези страни подкрепят храбрия борец за свобода, свалил лицемерната маска от лицето на САЩ.

Освен това съюзът с Америка, „Вашингтонският консенсус“, излезе крайно неизгоден – той неизбежно води до ограбване на страната в интерес на американските банкери. Пред очите ни се разпада Американският райх, който изглеждаше вечен“, коментира „Комсомолская правда.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.