Гняв в Европа заради нови разкрития за шпиониране от САЩ

Европейски управници и политици реагираха гневно на съобщения, че САЩ шпионират съюзниците си от ЕС и заявиха, че тези твърдения може да застрашат преговорите с Вашингтон по важно търговско споразумение, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Най-новите обвинения се появиха в събота в онлайн изданието на германското списание „Шпигел“, което съобщи, че американски агенции подслушват офисите на ЕС в Ню Йорк и Вашингтон. Списанието уточни, че информацията за това шпиониране идва от документи на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън.

Онлайн изданието на британския вестник „Гардиън“ съобщи допълнителни подробности за подслушването. Според получен от вестника документ в програмата за следене влизат 38 посолства и други дипломатически мисии във Вашингтон и Ню Йорк, които са описани като „мишени“. Сред методите за шпиониране има поставяне на скрити подслушвателни устройства и прехващане на комуникации със специализирани антени.

В списъка на мишените са включени мисиите на ЕС и посолствата на Франция, Италия и Гърция, както и на редица други съюзници на САЩ, сред които Индия, Япония, Мексико, Южна Корея и Турция, съобщава „Гардиън“.

„Ню Йорк таймс“ цитира изказване на бившия директор на Агенцията за национална сигурност и на ЦРУ Майкъл Хейдън, който на практика заявява, че всички държави шпионират.

„Първо – САЩ не извършват шпионаж. Второ – нашата Четвърта поправка на конституцията, която защитава правото на личен живот на американците, не е международен договор. И трето – всеки европеец, който иска да се възмущава от международното шпиониране, по-добре първо да види какво прави собственото му правителство“, казва Хейдън, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

Европейски лидери реагираха яростно на твърденията на германско списание, че САЩ водят широкомащабна програма за подслушване на дипломатически офиси и компютърни мрежи на ЕС, като някои от тях заявиха, че са очаквали подобно следене от врагове, но не и от най-близкия си икономически партньор, пише в. „Вашингтон пост“.

Като знак на силата на европейския гняв по тези съобщения високопоставени представители на редица европейски страни заявиха, че тези сигнали ще се отразят на бъдещето на започналите през юни трансатлантически търговски преговори. Тези преговори са за създаването на най-голямата световна зона за свободна търговия, а европейски официални лица изразиха подозренията си, че целта на американското разузнаване е да събере икономическа информация, а не да води подслушвания с военни цели.

„Партньорите не се шпионират. Не можем да преговаряме по голям трансатлантически пазар ако съществува и най-малкото подозрение, че партньорите ни шпионират офисите на нашите преговарящи“, цитира „Вашингтон пост“ изказване на европейския комисар за правосъдието Вивиан Рединг.

Трансатлантическите отношения рязко охладняха през уикенда, а Берлин, Брюксел и Париж настояха Вашингтон да даде бързи и подробни разяснения по новите разкрития за мащабите на шпионирането на американската Агенция за национална сигурност (АНС) над европейските съюзници на САЩ, пише в. „Гардиън“.

Европейската комисия призова САЩ да дадат разяснения по твърденията, че АНС, действаща от централата на НАТО в Брюксел, е проникнала в обезопасени телефонни и компютърни мрежи в сградата, където се провеждат срещите на върха на ЕС в белгийската столица.

По-малко от три месеца преди общите избори в Германия въздействието на новите разкрития вероятно ще е най-силно именно там. Още повече, че се оказва, че Германия е далеч най-голямата мишена в Европа за програмата „Призма“ на АНС за сканиране на телефонен и интернет трафик и прехващане и складиране на данни, отбелязва вестникът.

Цитираните от „Шпигел“ документи сочат, че Германия е включена в същата категория на шпиониране от САЩ като Китай, Ирак или Саудитска Арабия, докато Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия са считани за съюзници на коренно различно ниво на следене.

Германската министърка на правосъдието Сабине Лойтхойсер-Шнаренбергер поиска обяснение от властите на САЩ. „Ако медийните съобщения отговарят на истината, това напомня на вражески действия от Студената война. Невъобразимо е, че приятелите ни в САЩ възприемат европейците като врагове“, заяви тя пред германския вестник „Билд“.

Официални лица в Брюксел заявиха, че това отразява тежестта на Германия в ЕС и вероятно включва и елементи на индустриален и търговски шпионаж. „Американците се интересуват повече какво мислят правителствата, отколкото Европейската комисия, и приемат, че Германия определя европейската политика“, заяви един от тези източници на „Гардиън“.

Германия има едни от най-строгите закони за защита на личните данни в Европа. Този въпрос е изключително деликатен и заради всеобхватното следене на източногерманската тайна полиция Щази в бившата ГДР, както и заради спомените за нацистката полиция Гестапо при нацисткото управление на страната по време на Втората световна война, отбелязва британското издание.

„Гардиън“ обръща внимание на коментара на „Шпигел“, че до този момент в скандала с АНС канцлерът Ангела Меркел е задавала само „учтиви въпроси“ на американците, но новите разкрития за огромните мащаби на подслушването на Германия може да усложнят опита й да спечели трети мандат на изборите през септември.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.