Гърция – от криза в криза

Кризата в гръцкото държавно радио и телевизия ЕРТ и последвалите правителствени сътресения в Гърция, които доведоха до излизането на умерената Демократична левица ДИМАР от трипартийната коалиция, и сформираният впоследствие още по-крехък двупартиен кабинет от Нова демокрация и ПАСОК , показва ако не друго, то големите трудности, пред които са изправени управляващите при прилагане на програмата за стабилизиране на икономиката съгласно исканията на партньорите и кредиторите на страната.

ДИМАР, която бе най-малката партия в коалицията, реши да се оттегли след едноседмичната криза, предизвикана от шокиращото закриване на държавното радио и телевизия.

Въпреки това обаче, останалите две партии от коалицията Нова демокрация и ПАСОК продължават да имат макар и крехко мнозинство от 153 от общо 300 депутати в еднокамарния парламент.

Политическият проблем обаче може да стане още по-тежък, ако „тройката“ кредитори ЕС, ЕЦБ и МВФ продължат да настояват за стриктно следване на графика по реализацията на изискванията, свързани с предоставянето на международната финансова помощ на Гърция.

Налице са индикации, че предварително поисканата от Атина политическа стабилност за прилагане на програмата за икономическо оздравяване се подкопава отвътре, и че това става от взаимодействието между правителство и партньори.

В същото време непрестанният натиск, на който са подложени партиите, съставляващи коалицията, се нагнетява допълнително от реализацията на икономическата програма.

Точно този натиск не дава гаранции, че е възможен прогрес, а само подхранва от само себе си омагьосания кръг, в който се намира политиката и икономиката на страната.

На този фон току-що сформираното двупартийно правителство между Нова демокрация и ПАСОК е подложено точно на такъв неистов натиск от страна на „тройката“ за съкращения и уволнения в държавния сектор.

Разногласията между двете партии от коалицията обаче продължават да са доста остри и не е изключено в даден момент те да подронят единството на кабинета.

Без съмнение, политическото споразумение между лидерите на двете партии от коалицията Андонис Самарас и Евангелос Венизелос, е доста крехко и във всеки момент може да се разпадне.

И тъй като представителите на „тройката“ показват, че са непоколебими, съвсем не е изключено натискът им за съкращения в държавния сектор да се превърне в отправна точка за нова политическа криза в Гърция.

Още повече, че след рекапитализацията на гръцките банки, твърде възможно е този натиск за уволнения да се пренесе и в банковия сектор (според гръцки издания в следващите три години се очаква да бъдат съкратени 10 хиляди банкови служители, уволненията са заложени в оперативни планове на банките, представени на „тройката“ – бел. прев.).

В този смисъл очевидно е, че атмосферата в страната се очертава да стане взривоопасна. Ситуацията е толкова напрегната, че само една клечка кибрит е достатъчна, за да подпали голям обществен пожар в страната.

С други думи, колкото процесът на преструктуриране на гръцката икономика навлиза в най-трудната си фаза, толкова повече са възможни и мощни сътресения.

Повечето анализатори прогнозират, че страната не може да издържи на нови социални конфликти и че ще рухне под тежестта на решения, взимани от други.

А това означава, че са нужни глътки въздух на управляващата коалиция при прилагане на програмата за оздравяване на икономиката. Колкото повече тези глътки въздух не се предлагат, толкова по-малко дни живот остават на двупартийния кабинет.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.