Милиони в медиите – не е чудно. Но все пак нещо не е наред

Сутринта репортер на бТВ предава от площада пред парламента и казва, че той е избрал да остане при протестиращите, а не да влезе вътре. Дето се вика, взима страна. Заедно с цялата си телевизия.
Преди 2 години пък бТВ вбеси протестиращите против Закона за горите, които представяше като 500 души, когато бяха поне 4000. И ги наричаше „еколозите”. Протестиращите тогава излизаха с плакати против бТВ. Водещата Диана Найденова възмути всички, когато нападна махленски в студиото един от т. нар. „еколози”.
Кулезич дразнеше от ТВ7 със слагаческите си интервюта, дразни и сега в Нова ТВ. Тя, за разлика от дразнещия Бареков поне не обърна палачинката. Могат да се цитират още водещи, репортери, репортажи…

И, ето, излезе списък с медии, рекламни и пиар фирми, които са получили общо 66 милиона лева от 2007 г. досега по европрограми. Ако някой мисли, че този списък обяснява всичко греши. Той предизвиква объркване. Преобладаващата аудитория реагира по български – аааааа, тия са взели милионите. Да, взели са. Кой да ги вземе?
Нормално е най-гледаната телевизия Би Ти Ви и свързани с нея фирми да вземе най-голям дял от медиите – близо 7 млн. лева. На второ място е Нова телевизия с около 5 млн. лева.

Би трябвало тези медии, които имат най-голямо покритие на аудиторията, да вземат най-голям дял, за да стигне информацията за програмите до максимален брой хора. Аудиториите например на Би Ти Ви и Нова ТВ не се покриват 100%, затова е логично, който иска да осведоми хората за нещо, да използва и двете телевизии. И не само тях.

Но някак изненадващо звучи „Дарик радио” да е получило над 4 млн. лева по разните програми. При положение, че аудиторията му е в пъти по-малка от тази на БНР, което е получило 1,6 млн. Само по програмата за развитие на селските райони, „Дарик радио” е получило към 600 000 лева за информационни клипове, консултантски рубрики. Малко трудно може да се обясни. И на село да не би все „Дарик радио” да слушат?

Информационното обслужване по тези програми прилича на безпринципно раздаване на пари. Това е впечатлението, като гледа човек списъка. Фирми като тази на Мартин Батков, брат на батко Батков, са взели по 2,3 милиона. Фирми на свързаният с „Новото време” бизнесмен Кралев са взели над 3 млн. за неща, които няма как да провериш и премериш, камо ли да оцениш дали струват толкова. И т. н. Някои от тези пари за обслужване са били с конкурс по документи.
Харченето за телевизии и радиа по тези програми трудно може да се обясни. Едни медии и телевизии са изключени напълно, други са поръсени със златен дъжд.

Ключът се крие в едни записани разговори в скайп на Светлана и Оги, както ги представиха в сайта „Пик”. Имената съвпадат с тези на тогавашната главна редакторка на „Труд” и издателя Огнян Донев. Та там човек може да прочете как министърът Миро е хвърлял пари на медии.
Може да чуе като потвърждение и записа на разговора между Борисов, Найденов и Кокинов, където също се обяснява механизмът как са раздавани пари. И Найденов споменава пиар фирмата „Д и Д” на Диана Дамянова, която разработила стратегията за раздаване на парите за селските райони. Срещу 364 000 лева, както се вижда от справката (виж тук).

Та това е голямото раздаване на пари. На когото трябва.
Тази пари, които всъщност идват от ЕС, не би трябвало да се раздават от правителството. Някаква независима агенция трябва да ги разпределя с конкурс и оферти, публично оповестени, а не тихомълком.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.