САЩ имат все повече шансове да си получат обратно Едуард Сноудън

Едуард Сноудън. Снимка: от тв екрана

САЩ имат все по-големи шансове да си „приберат“ Едуард Сноудън, посочва в. „Монд“. Бившият консултант на Агенцията за национална сигурност, разпространил секретни информации, от 10 дни се намира в транзитната зона на летище „Шереметиево“ в Москва. Той се обърна към 21 страни са получаване на политическо убежище и отказите започнаха да валят.

Самият Сноудън се отказа от искането си за убежище в Русия, след като разбра позицията на Владимир Путин. Руският президент подчерта, че ако Сноудън иска да остане в Русия, той трябва да престане да разкрива тайни.

Германия подчерта, че няма необходимите условия за предоставяне на убежище на Сноудън и се присъедини към хора на страните, отхвърлили молбата на американеца. Това са Полша, Бразилия, Индия и Холандия.

Австрия, Норвегия, Финландия, Италия и Испания потвърдиха, че са получили молбата на Сноудън, но подчертаха, че тя не отговаря на критериите за предоставяне на убежище, намеквайки по този начин, че са на път да я отхвърлят.

Франция чрез гласа на министъра на външните работи Лоран Фабиюс повтори, че не разполага с нищо конкретно и че ако получи молба, ще я разгледа в съответствие на законовите процедури.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро подчерта, че страната му не е получавала молба от Сноудън, но допълни, че американецът заслужава да бъде защитен от международното хуманитарно право, защото не е убил никого, а само е разкрил истината.

Боливийският президент Ево Моралес пък заяви, че страната му е готова да предостави политическо убежище на хора, които разкриват шпионски дейности.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.