Ще остане ли спомен полемиката за оправдателните присъди на Международния трибунал?

Франс прес

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, който прехвърли в понеделник част от функциите си на структурата, явяваща се негов наследник, в последно време бе критикуван след серия оправдателни присъди. Но според анализаторите предстоящите присъди срещу най-високопоставените босненски сърби са тези, които ще сложат в дългосрочен план отпечатък върху общественото мнение.

Двама хърватски генерали и трима високопоставени сръбски представители бяха в действителност оправдани наскоро благодарение на това, което бе възприето от мнозина като промяна в съдебната практика.Тази промяна бе остро критикувана, по-специално от един от съдиите от трибунала, което е нещо необичайно.

Датският съдия Фредерик Хархоф обвини в писмо, публикувано в печата на своята страна, председателя на Международния трибунал – американеца Теодор Мерон, че е накарал своите колеги да произнесат тези оправдателни присъди с цел налагане на една съдебна практика в интерес на „военния елит на най-видните страни“ като САЩ и Израел.

Тези присъди постановяваха, че офицерите с най-високи чинове не са непременно отговорни за престъпления, извършени от техните подчинени. „Американските и израелски военни ръководители трябва в този момент да въздъхнат с облекчение“, иронизира съдия Хархоф.

„Въпреки неотдавнашната полемика Международният трибунал остава еталон в областта на международните съдилища, той успя да направи това, което никой друг не успя“, уверява Горан Слуитър, преподавател по международно право в университета в Амстердам. Освен това Международният трибунал задържа всички свои 161 заподозрени – подвиг, който никой друг международен наказателен съд не е успял да осъществи.

Вилем ван Генутен, преподавател по международно право в университета в Тилбург, уверява, че Теодор Мерон е „много професионален“: „вярвам, че ако той смята, че едно преразглеждане е необходимо, той ще го направи“.

Мерон, с когото се свърза агенция Франс прес, не пожела да се произнесе по обвиненията на съдия Хархоф , насочени срещу него.

„Лично аз смятам, че да не се реагира на критика в един свят, в който комуникацията е много важна, може би не е най-добрият начин на реагиране“, заявява прокурорът на Международния трибунал белгиецът Серж Брамерц в интервю за АФП: „всяка форма на критика трябва да бъде погледната по конструктивен начин и трябва да бъде обект на дебат и на обсъждане“.

В разногласие с последните решения на съдиите той казва, че е „констатирал промяна в съдебната практика“. Нежелаейки да реагира на писмото на съдия Хархоф, той отбелязва само: „дискусията, която водим от седмица, със сигурност не помага да се засили доверието в трибунала“.

„Полемиката в последно време би могла да навреди на репутацията на трибунала, ако се окаже, че съдиите в действителност са подложени на натиск и не могат вече да работят при пълна безпристрастност“, отбелязва Кристоф Полюсен, експерт по международно право от института Асер в Хага.

„Но добре, да не забравяме, че този епизод засяга само много ограничен период от време от историята на трибунала създаден през 1993 г. и наближаващ към края на своя мандат и освен това не се знае все още дали всичко това е вярно“, добавя той, като подчертава, че трибуналът „може още да се разглежда като успех“.

„Не мисля, че това е, за което ще си спомня общественото мнение, вярвам, че хората ще си спомнят по-скоро съдебните процеси срещу Радован Караджич и Ратко Младич, резултатите от които са относително предвидими“, смята Горан Слуитър, споменавайки бившите политически и военни лидери на босненските сърби.

Двамата мъже, най-високопоставените босненски сърби, преследвани от трибунала, са съдени за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления , извършени по време на войната в Босна 1992-1995 , която отне живота на 100 000 души, а 2,2 милиона бяха разселени.

Тези две дела са разглеждани като по-прости от юридическа гледна точка, отколкото процесът срещу бившия началник на сръбското разузнаване Йовица Станишич и неговия заместник Франко Симатович или процесът срещу бившия началник на генералния щаб на югославската армия Момчило Перишич. И тримата подсъдими в тези процеси бяха оправдани.

„Наистина не може да се сравняват Перишич, Станишич и Симатович с Караджич и Младич, защото тези трима мъже работеха от Белград, докато Караджич и Младич очевидно бяха в Босна и са съдебно преследвани като извършители на престъпления, а не като лица, подпомагали и насърчавали престъпленията“, подчертава прокурорът на Международния трибунал пред АФП. „Отговорността, за която те са преследвани, е по-директна отговорност“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.