„На кафе“ пред парламента или политическо Death Café

Черен преглед на печата

Антон Митов. Снимка: личен архив

За поредна сутрин протестиращи граждани излязоха в центъра на столицата, за да поискат оставката на правителството чрез движението „На кафе”. Протестиращите „пият кафе” пред сградата на Народното събрание и отправят призиви хората да носят бели престилки като символ на „гражданското лечение”, за да излекуват политиката от „мафията” и „сидеровщината”.

Не е прието в България „на кафе” да се говори за „смъртта” и затова „седянката” пред парламента е за „гражданско лечение”. Но за какво лекуване става въпрос при положение, че докато траят протестните движения, някак си между другото новата власт смени шефовете на Специализираната болница по онкология в София.

И вместо болните да бъдат лекувани на спокойствие, те заедно с лекари и медицински сестри излязоха на протест, защото новите началници са бизнесмени и назначението им е политическо.

Лежиш си в болницата, кревата не е много удобен, около теб всякакви машини, които уж ти спасяват живота (говори се, че машините ще ни спасят), някъде има и преграда във вид на завеса, уж за конфиденциалност, и вместо да си гледаш здравето – излизаш, за да протестираш…

При липсата на каквато и да е вяра у нас разговорите по време на така нареченото „На кафе” могат да способстват България да стане прекрасно място „за сватби и погребения”.

Death Café

Когато Джон Андерууд (Jon Underwood) представил на англоговорящия свят идеята си за „Death Café” през 2011 г. като клон на швейцарското движение Café Mortel, това било направено, защото хората аутсорсинг (износ на услуги) вече са предоставили „тези разговори” за смъртта на медиците, свещениците и сътрудниците на погребалните агенции. Джон Андерууд заявил тогава, че премахването на разговорите за смъртта от ежедневието ни лишава от подкрепа в една от най-важните ситуации, пред които сме изправени.

От тогава идеята се разпространила и повече от сто такива срещи са били проведени в Обединеното кралство и Съединените щати. Тези срещи не са място за религиозна агитация – участниците в тях са всякакви, включително и невярващи. Сред тях има и хора, които не са загубили наскоро близък човек. До голяма степен става въпрос за обсъждане на постоянното присъствие на реалността от смърт сред тези, за които това не е изключително важен въпрос. “Тази идея може да има значителен освобождаващ ефект, защото нашето общество се затваря от възможността да се говори за смърт, в резултат на клаустрофобия, параноя и задушаваща атмосфера” – подчертава Андерууд.

Да се говори у нас за смъртта „на кафе” не е прието. Но как да лекуваш някой, облечен в черно и с побеляла коса, който крещи, че всички са к#рви, политически проститутки и още, все в този дух и, че той щял да ги „фитне” (терминът си е негов) от там…

Как се лекуват политици, без да им се говори в прав текст за политическата им смърт

Моята собствена религиозна визия по отношение на смъртта и умирането е, че светският атеизъм ще се окаже много скъпо и ужасно бреме за държавните служби. Ако ние започнем да оценяваме живота по неговите понятия, а също така и от гледна точка на „размера на съдържащата се в него самостоятелна референтна промоция”, както се изрази един коментатор, то смъртта става двойно по-тревожна, доколкото тя нанася удар по достатъчно лошия ни живот, но и по сърцевината на нашата ценностна система.

„Германия си прави PR на наш гръб”, пише в сайта www.novini.bg

Един пример за политическо Death Café. „Делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се”…

Скандал между евролеви и евродесни в Европейския парламент в Страсбург за протестите в България и исканията за оставка на кабинета “Орешарски”. Дискусията е наложена от избраниците от Европейската народна партия и проведена по настояване на евродепутатите от ГЕРБ. Нулев резултат, тъй като Европейският съвет отказа да вземе отношение с мотива, че не е обсъждал ситуацията у нас и “няма какво да каже”, пише в. “Монитор”.

Нищо ново не можа да каже и представителят на Европейската комисия по време на обсъждането – еврокомисарят Вивиан Рединг, в резултат на което тя преповтори позицията на Жозе Барозу след срещата му миналата седмица с премиера Пламен Орешарски. А човекът, внесъл искането за дискусията – немският евродепутат от ЕНП и зам.-шеф на групата Манфред Вебер, пък безпрецедентно се намеси във вътрешните работи на България, настоявайки за нови предсрочни избори у нас от името на цялата евродесница.

В понеделник вечерта на заседание на председателския съвет на Европарламента от ЕНП настояли за провеждането на дискусията. По време на самото обсъждане Вебер и останалите му колеги от евродесницата преповториха тезите, лансирани от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, че преместването на ГДБОП в ДАНС застрашавало успешната борба с организираната престъпност.

Избраниците от ЕНП, които взеха участие в дискусията, преповториха и други тези на ГЕРБ, че настоящите управляващи са влезли в съглашение с “Атака” и кабинетът “Орешарски” се крепял само на гласовете на хората на Волен Сидеров. “Г-н Ханес Свобода каза, че се е наложило социалистите да глътнат горчивия хап на крайнодясната партия, но какво е било дадено в замяна? Пари, руско влияние?“ Битката с организираната престъпност вече не е в МВР, десетки хиляди граждани протестират срещу случващото се в страната.

„Death Café” на Западното полукълбо

Новата информация за “триковете” на американското разузнаване в Европа и по света е в състояние да „убие” връзките между съюзниците. На 1 юли The Guardian, позовавайки се на нови американски документи от Агенцията за национална сигурност, публикувани благодарение на Едуард Сноудън.

Европа бе изненадана от новината, че американските разузнавателни агенции са шпионирали мисията на ЕС в Ню Йорк и посолството на ЕС във Вашингтон. Изданието дава подробна информация за наблюдението и дава точна информация за броя на целите на НСА. В един от документите са посочени 38 посолства и мисии и са описани като “цели”. За всеки обект е използвана невероятен брой шпионска техника – от “бръмбари” в областта на електронните съобщения до предаватели със специални антени, се казва в статията.

Сред “целите” са не само противниците на Съединените щати в Близкия изток, но и съюзници на Вашингтон в ЕС, включително Франция, Италия и Гърция, както и Япония, Мексико, Южна Корея, Индия и Турция. Документът е с дата септември 2010 година.

От своя страна Deutsche Welle и Der Spiegel съобщиха, че американската Национална агенция за сигурност (NSA) събира месечно и обработва около 500 млн. контакти в телекомуникационните мрежи в Германия.

Германските журналисти получиха на хартия документи, според които в нормални дни през филтъра на американските разузнавателни служби са минали 20 милиона телефонни разговора и около 10 милиона случая на предаване на данни по интернет. В някои дни, например 7-ми януари 2013, NSA получава информация от слушане на 60 милиона телефонни обаждания в Германия.

При това NSA в Германия е с много по-активна разузнавателна дейност, отколкото в други страни от ЕС. Например, във Франция, американците ежедневно са „преглеждали” малко повече от 2 милиона обаждания.

Но този факт не успокои френският президент Франсоа Оланд. В свое остро изявление той заяви, че Париж не възнамерява да провежда преговори с Вашингтон, докато не получи гаранции за прекратяване на наблюдението на своите дипломати и представители на други страни от ЕС. Президентът на Франция Франсоа Оланд призова Европейския съюз да заеме единна позиция във връзка с твърденията, че Вашингтон е шпионирал своите партньори, предаде АФП.

Състоя се и първи официален контакт на Анкара със САЩ след скандала за подслушването от ЦРУ

Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу се срещна за пръв път след скандала за подслушването със своя колега държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Срещата се състоя в столицата на Бруней, където двамата участват във форум на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

След срещата Давутоглу заяви, че основно са разменени мнения за обстановката в Палестинската автономия и в Сирия, но също така са обсъдени и твърденията за подслушването от САЩ на представителства на чужди държави, включително и на Турция, като е поискал от Кери да сподели какво му е мнението по тази тема.

„Откровенията на Сноудън” като катализатор, който „убива” единството на ЕС и съюзниците

В момента светът е в турбуленция. Той губи своите културни кодове, замъглена е легалната и нелегалната миграция. И като резултат – Западът губи статута си на световен икономически и политически лидер. На този фон нарастват както вътрешните противоречия в западните страни, така и междудържавните конфликти. Публикуването на данни за шпионаж от страна на САЩ към европейските й съюзници може сериозно да навреди на връзката между Стария и Новия свят.

Като допълнение може да се спомене и слабата позиция на САЩ в международната политика. Въпреки намесата им в Египет стана военен преврат. Или да вземем за пример случващото се в Сирия, а на тях в момента им се налага да си оправят отношенията си с Европа. И вътрешните проблеми на Америка са спешни – неотложен е въпросът с легализацията на 11-те милиона нелегални имигранти. Използвайки сложното положение на САЩ европейците ще се опитат да изкарат колкото се може повече бонуси от създалата се ситуация.

От друга страна – Европа в момента е в много небалансирано състояние. И, все пак, европейците разбират, че икономическото положение на САЩ е доста по-добро от тяхното. Американците са за активно насърчаване на различни проекти за интеграция. Като, например, на единна европейско-американска търговска зона. Освен това САЩ ще продължи да поддържа влияние и дори контрол над европейските елити. Последните може и да са „взривени” от разкритията за СРС-та, но качеството на отношенията едва ли ще пострада.

Влиянието, обаче, на САЩ относно ситуацията в Сирия е значително отслабено. Това означава, че конфликтът може да бъде решен в полза на сирийския президент Башар Асад, който е подкрепян и от Москва, която в момента си играе с противоречията между САЩ и ЕС и прокарва своите национални интереси в Европа. Правителствените сили щурмуваха Алепо и Хомс. Ако тези места бъдат възвърнати възможно Сирия ще спечели войната срещу международния тероризъм.

Си Би Ес: Протестите в Турция и войната в Сирия са свързани

Войната в Сирия поляризира Турция. Според изследванията на местна социологическа агенция само 28% от турската общественост подкрепя политиката на премиера Ердоган относно Сирия. Правителството строго осъжда режима на президента Башар Асад и подкрепя въоръжената опозиция. В момента стотици хиляди сирийски бежанци живеят на турска земя. „Поради сирийските метежници в Турция имаше много банкрути. Икономиката е много зле. Турция и преди имаше икономически проблеми, а после започнаха да идват сирийците и да търсят работа. Улиците се напълниха с просещи сирийски жени”, заявяват представители на турския дребен бизнес. Според проучванията около 66% от турците са против правителствената политика за приемане на сирийски бежанци.

Черен „Death Café” коментар

Най-малко 100 191 души, повечето от които цивилни граждани, са били убити в Сирия от началото на въоръжения бунт срещу режима на Башар Асад, съобщава базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права, цитирана от АФП. Според данните на организацията това число включва 36 661 мирни жители, 18 072-ма бунтовници и 25 407 военнослужещи от правителствените войски. Сред цивилните жертви се открояват 3 330 жени и 5 144 деца на възраст под 16 години. В редиците на бунтовниците загубите се разпределят между 13 539 въстанали мирни сирийци, 2 518 чуждестранни доброволци и 2 015 дезертьори от правителствените войски. Силите на ливанската шиитска групировка „Хизбулла” са загубили 169 души от включването си в конфликта преди няколко месеца.

От сайта Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.