„Икономист“: Noresharski! Noligarchy!

Новото правителство едва ли ще изтрае дълго

Всеки ден от три седмици десетки хиляди протестиращи излизат по улиците на София, Варна, Бургас и други големи български градове. Те настояват за повече прозрачност, по-малко корупция, ефективна борба с организираната престъпност и край на управлението на местните олигарси.

Протестите се различават от предишни граждански вълнения след падането на комунизма, които бяха най-вече израз на недоволството на бедни хора от сметките за битови услуги или минималната работна заплата. Сегашните демонстрации привличат млади, образовани граждани от средната класа, които използват Фейсбук и Туитър и идват на протестите с детски колички и велосипеди.

Група от около 60 интелектуалци, юристи,  правозащитници и журналисти се присъединиха, като публикуваха в интернет „Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава“. Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията казва, че атмосферата му напомня за „нежната революция“ в Чехословакия преди повече от 20 години.

Демонстрациите започнаха в отговор на избирането на медийния магнат Делян Пеевски за ръководител на агенцията за национална сигурност. 32-годишният Пеевски е човек, чиито възгледи се менят в зависимост от това каква изгода има в момента – неговите медии имат навика да си променят тона според това кой е на власт.

След като фокусът на протестите се разшири от въпроса за избирането на Пеевски към призиви за демокрация и върховенство на закона, министър-председателят Пламен Орешарски направи обратен завой. Той призна, че назначаването на Пеевски е било грешка. Впоследствие парламентът оттегли назначението. В по-нататъшен опит да успокои обществеността Орешарски въведе някои увеличения в държавните разходи и предприе мерки за намаляване на сметките за битови услуги.

Това не задоволява протестиращите и те призовават за оставката на цялото правителство и за промени в изборния кодекс, които биха позволили на по-малки партии да влязат в парламента.

На изборите на 12 май само четири партии успяха да преминат 4-процентовата бариера. Протестиращите се ползват с широка подкрепа – според социологическата агенция „Алфа рисърч“ над 80 процента от българите казват, че ги поддържат.

Политологът Румяна Коларова прогнозира, че протестите ще доведат до предсрочни избори – ако не през есента, то напролет, когато трябва да има избори за Европейски парламент. Въпросът е дали протестиращите ще чакат дотогава. „Протестите може да прераснат в насилие“, предупреждава журналистът Явор Сидеров.

Засега полицията действа сдържано, но някои се опасяват, че тя може да бъде провокирана. Проблемът е, че на повечето българи изглежда им е втръснало от цялата политическа класа, включително дискредитираната партия ГЕРБ на бившия министър-председател Бойко Борисов, който подаде оставка след избухването на протести срещу бедността в началото на годината, и сегашното правителство, предвождано от социалистите.

Нови избори обаче няма да решат въпроса. Най-добрата надежда за България е технократско правителство, което да реформира съдебната система, да промени изборния кодекс, да се бори с организираната престъпност и корупцията и да сложи край на непрозрачните управленски действия, така че в политиката да бъдат привлечени млади, неопетнени и талантливи хора.

Орешарски изглежда върви в обратната посока. Той бе принуден да уволни, часове след назначаването му, новия заместник-министър на вътрешните работи, за когото се твърди, че е имал връзки с организираната престъпност, и да оттегли номинирането на Калин Тихолов за член на управленския екип заради замесването на Тихолов в скандал в областта на строителството.

Неотдавнашно допитване показва, че две трети от протестиращите възнамеряват да продължат ежедневните демонстрации, докато не падне правителството.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.