Абдел Фатах ас Сиси – един генерал срещу своя президент

Командващият египетската армия се обърна срещу президента, който го издигна на поста

Ройтерс

Главнокомандващият на египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обявява отстраняването на президента Морси. Снимка: от тв екрана

Когато президентът Мохамед Морси преди година измете застарелите командири на египетската армия и назначи един говорещ тихо, дълбоко религиозен по-млад генерал начело на въоръжените сили, това бе демонстрация, че военните вече са подчинени на първия свободно избран лидер на Египет.

Една година по-късно генерал Абдел Фатах ас Сиси бе този, който отстрани президента.

По времето на назначаването му миналия август, изборът на 58-годишния Ас Сиси изглеждаше удобен и на Морси, и на по-младото поколение военни командири, стремящи се към повишение след годините на управление на по-възрастни генерали, като 78-годишния фелдмаршал Хусейн Тантауи – министър на отбраната в продължение на две десетилетия при Мубарак.

Армията произведе автократите, които управляваха Египет през последните 60 години. Самата тя управляваше страната по време на бурните 16 месеца след революцията, която свали от власт последния генерал, станал президент – Хосни Мубарак. И не показваше особено желание да предаде властта на Морси, докато новият държавен глава набързо не прати Тантауи и още куп командири в запаса.

Египтяните искаха техните войници да се приберат в казармите, а харизматичният Ас Сиси говореше като човек, който ще ги държи там. През цялата последвала година той предупреждаваше за безредици и политическо разцепление, но неизменно категорично твърдеше, че армията не бива да се връща в политиката.

„Лоялността на въоръжените сили е към народа и страната“, каза през ноември Ас Сиси, когато поддръжници и противници на Морси влязоха в сблъсъци по улиците заради плановете за нова конституция.

Ас Сиси окончателно заряза отказа си да взема страна, когато в началото на седмицата обяви драматичен ултиматум, който даде на Морси – човекът, който го беше избрал, само 48 часа да приеме сделка за подялба на властта с противниците си.

ИСЛЯМ И ЧИЧО САМ

Военен от кариерата, Ас Сиси беше подготвен за лидерска роля, след като бе служил на висши позиции в командните, разузнавателните и дипломатическите клонове на въоръжените сили.

Сред предишните му назначения са постът военен аташе в Рияд, Саудитска Арабия, и командни длъжности на Синайския полуостров, граничещ с Израел, и в Северния военен район, включващ втория по големина град Александрия.

„Той е бил внимателно подготвян за висока командна позиция“, каза Робърт Спрингборг, експерт по египетската армия във Военноморското училище за следдипломна квалификация в Монтърей, Калифорния.

Освен относителната му младост в сравнение с висшия команден състав, две други качества го правеха подходящ за ислямиста Морси, търсещ ново поколение лидери във въоръжените сили.

Офицер от армия, известна със секуларизма си, Ас Сиси е вярващ мюсюлманин, чиято съпруга според слуховете носи никаб, покриващ цялото тяло. А след година във Военния колеж на сухопътните войски на САЩ в Пенсилвания през 2005-2006 г., той се чувства комфортно и спрямо САЩ, които предоставят всяка година по 1,3 милиарда долара на египетската армия.

„Познавачи в американското правителство и армия знаеха за него. Името му се споменаваше, когато се говореше за следващото поколение“, каза Спрингборг.

Той има благоприятна репутация сред хората, които са работили с него в американската армия, макар че дипломната му работа била оценена като показваща ислямистки уклони, каза Спрингборг.

„Ислямската идеология е проникнала в мисленето на Ас Сиси за политиката и сигурността“, каза той, цитирайки писмени работи на генерала по време на курса.

Стив Джерас, полковник от запаса, който е бил факултетен консултант на Ас Сиси в колежа, го описа пред Ройтерс като сериозен студент и набожен мюсюлманин, открит към САЩ и страстно загрижен за бъдещето на Египет.

„Той беше сериозен човек. Не е такъв, който ще отиде на комедийно шоу. Но същевременно, когато се отбиваше редовно при мен, всяка седмица, погледът му винаги беше много сърдечен. Гласът му също беше много топъл“.

ПОДОЗРИТЕЛНИ ЛИБЕРАЛИ

Някои либерали отначало се отнасяха с подозрение към Ас Сиси, особено след неговото изявление в защита на практиката на армията (впоследствие отречена) да извършва „тестове за девственост“ на протестиращи жени, които се оплакваха от сексуално насилие.

Въпреки всичко, армията под ръководството на Ас Сиси,войската продължава да се радва на широка подкрепа в страната, вероятно единствената институция, която се ползва с такова одобрение.

Според проучване на „Зогби“, публикувано миналия месец, армията като институция имаше ниво на доверие 94 процента. Около 60 процента от неислямистите се изказаха за временно връщане към военно управление, докато почти всички ислямисти бяха против.

Ас Сиси внимателно подхранваше обществената подкрепа за армията през последните дни, изпращайки самолети да пускат хиляди национални флагове над тълпите от възторжени протестиращи на площад „Тахрир“ в Кайро.

Драматичното завръщане на армията в политиката не беше неизбежно, каза Майкъл Уахид Ханна от базираната в Ню Йорк фондация „Сенчъри“.

Армията не се стермеше да се върне и да управлява и самият Ас Сиси не беше сред единиците „ястреби“ в ръководството на армията, горящи от желание отново да наложат подобна роля, каза Ханна.

Египетски военни източници твърдят, че призивът на Морси миналия месец за чуждестранна интервенция в Сирия е бил повратна точка. Неговите „Мюсюлманските братя“ отидоха още по-далеч, подкрепяйки призивите за свещена война – тревожна реторика за една армията, десетилетия наред преследвала радикални екстремисти.

„Това не значи, че Ас Сиси се отказва от идеята, че ислямът трябва да бъде много важно съображение в политиката по националната сигурност на Египет, но това не се прави по този начин“, каза Спрингборг.

„Това означава, че той гледа на света от ислямистка рамка и следователно не би целият проект на ислямизма да бъде унищожен, а точно това е на път да се случи сега, защото „Мюсюлманските братя“ се справиха толкова зле. АсСиси вероятно се чувства до известна степен предаден от Морси и „Мюсюлманските братя“, които толкова много объркаха нещата“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.