Преговорите за членство на Сърбия в ЕС не са започнали, а партиите вече спорят чия е заслугата

Независимо от това дали подкрепяме или сме против влизането на Сърбия в ЕС, трудно е да отречем, че получаването на дата за започване на преговори е важно събитие, което ще остане забелязано в нейната история. Въпросът естествено е дали историците ще пишат за този ден като за исторически обрат, или като за още един пропуснат шанс, след който Сърбия ще продължи да залита по своя неизвестен път за никъде.Ако денят се познава от сутринта, евроскептиците нямат основания за тревога. Това заключение, колкото и парадоксално да звучи, тъй като проевропейските партии никога не са имали по-многобройно мнозинство в парламента, се налага от само себе си. Достатъчно е да се прелистят вестниците и да се видят темите, които преобладават тези дни, за да се разбере, че преди още баницата да е опечена, партиите се скараха как да я разделят.

С други думи, макар преговорите дори да не са започнали, главната тема е подялбата на заслугите за тяхното начало.

Но дори преговорите да бяха започнали вчера, щеше да има много по-важни неща от споровете за заслугите. Дори в Сърбия наистина да преобладава духът на евроентусиазма, днес като ударни теми се поставят въпросите – за какво точно трябва да се преговаря, на кои въпроси по време на преговорите не можем да влияем, а на кои можем, и как, какъв е опитът на другите съседни страни, които през последните няколко години бяха приети в ЕС, кой би трябвало да бъде в нашите екипи от специалисти и каква квалификация им е необходима. Би трябвало да се говори за фондове, които ще бъдат на разположение на Сърбия, а гражданите, местното самоуправление и различните организации биха се информирали за начините как да се възползват от тях и т.н.

Медиите обикновено се оплакват, че такива теми не привличат вниманието на обществеността и това най-често се налага като причина да не са представени или изобщо да ги няма. Това само донякъде е вярно. Никой не си мисли, че тези въпроси трябва да се състезават по гледаемост или четяемост с Биг брадър или Фермата друго реалити предаване .

Трудно е обаче да се повярва, че средният гражданин се интересува повече от схоластичното налучкване дали Сърбия наистина е получила дата или не, а това е една от ударните политически теми – от това какви промени се очакват, например в областта на социалната защита, или от това как най-добре да се подготвим за достъп до европейските фондове. Всяка тема и всяко нещо и без това могат да бъдат представени така, че да бъдат повече или по-малко интересни или скучни.

Вместо периодът до началото на първия кръг преговори да се използва за това например младите хора да се информират какви профили на специалисти са необходими за работа в преговорните екипи и как да се включат в тях, за това няма и дума в медиите, а няма и как да научат къде може да бъде намерена такава информация.

Но затова не трябва да се съмняваме, че след някоя и друга година челните страници на вестниците ще бъдат пълни със заглавия от типа „Скандално – Сърбия пропусна възможност да защити земеделците“, „Скандални разкрития – бивш министър назначи роднините си в Брюксел“, „Забележително – Перо взе два милиона от присъединителния фонд“ и други подобни. Но за да се действа навреме, а информацията е най-важният елемент от превантивната дейност, би трябвало да се промени отношението към този въпрос. За съжаление, нашите хора винаги предпочитат да се взират в последиците, вместо да положат и най-малкото усилие да направят нещо, за да няма щети.

Опитът на повечето балкански страни говори за това, че значителни средства, които са предназначени за тях в предприсъединителните фондове, остават неизползвани. За това има доста причини.

Може би най-важната от тях е, че да се кандидатства за средства от ЕС не е лесна работа. Който някога е имал опит с европейски проекти от какъвто и да било вид, вероятно бързо е съжалил, че се е хванал на хорото. Просто казано, всяко евро е защитено със стотици ключове и няма шансове да се изтегли и един евроцент, без да е покрит със сметки и дебели основания.

Естествено, по-лесно е да се осигурят пари за проект, който реално може да бъде реализиран с триста хиляди евро и да се получи един милион евро, но това е част от друга история. Тук е по-важно да се изтъкне, че за който и да било конкурс заинтересованите могат да се подготвят добре. И докато, както чувам, някои предприемчиви румънци са се подготвили за сръбска дата за начало на преговорите, основавайки тук агенции и организации, които утре ще се конкурират за средства от фондовете на ЕС, тук медиите и анализаторите се занимаваха с въпроса дали този 28 юни е Видовден или Гидовден.

Отново подхванаха епични теми, които въпреки своята привидно дневнополитическа функция бяха издигнати на ниво космически истини – дали за нас този Видовден е толкова черен, колкото и всички останали, или пък целият свят се е преобърнал и сега започва нова епоха! Имайки това предвид, се питам дали тукашният евроскептицизъм, а всички ние сме до известна степен евроскептици, е всъщност израз на отпора към промяната, която трябва да изживеем. Понякога си мисля, че Косово се използва само като символ на защита на онази ментална част от идентичността, от която трябва да се отречем, за да станем част от модерния свят.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.