„Черно злато“ за 11 млрд. евро ще търсят в Гърция чужди компании

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Чужди компании инсталират сонди в Гърция, за да търсят нефт и газ в няколко района на страната. В западната част на залива край Патра, полуостров Пелопонес, Hellenic Petroleum съвместно с италианската Edison и британската Melrose ще правят сондажи.Залежите там се изчисляват на 200 млн. барела, а в района на град Янина нефт ще търсят компанията Energean, в която наскоро инвестира фондът Third Point съвместно с канадската Petra Petroleum и американската Shlumberger, като оценките за залежите възлизат на приблизително 50-80 млн. барела.

Petra Petroleum наскоро бе закупена от Taurus. За района на Катаколо, също западно от Пелопонес, оферти са внесли консорциумът Emergean Oil Shlumberger и компанията Grekoil Emergy Ventures Кипър .

Сондите за откриване и добив на нефт и газ скоро ще започнат работа в Янина и западната част на залива Патра, след като вчера министерството на околната среда и енерлгетиката обяви фирмите, които поемат да извършат сондажите. Сред тях е и консорциумът Energean Oil, който вече експлоатира находището Принос, както и консорциумът Hellenic Petroleum.

Много скоро се очаква да бъдат взети решения и за обявявенето на търгове в други райони на Гърция, извън Йонийско море и южно от о-в Крит, за които интерес проявяват големи петролни компании.

Според министерството на околната среда, очакваните приходи за държавата от експлоатацията на въглевороди в Гърция в района на Янина и в залива Патра се изчисляват на 11 млрд. евро за срок от 25 години.

Норвежката компания PGS, извършила сеизмичните проучвания, има вече данни за Йонийско море, като в свое съобщение вчера обяви, че въпросният морски район имат голям потенциал и че „находищата са значителни“ и с „голям потенциал“.

Министърът на околната среда енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис нарече откритието „нова страница“ за гръцкия пазар на въглеводороди.

Сигурни сме, че консорциумите, които ще бъдат избрани, ще бъдат последователни при реализацията на програмата по сондажите и ще се придържат стриктно към опазването на околната среда.

Очакваните ползи ще бъдат много. Те ще доведат до повишаване на приходите в държавата, до създаване на нови работни места и до възпроизводството на нови технологии.

Облогът продължава, обработваме данните и за други райони, в това число и на сушата, в континенталната част на страната, където интерес вече бе проявен от големи петролни компании, и скоро ще бъдат обявени кои от тях ще бъдат допуснати до международния търг и кои ще получат лицензи, допълни, каза още министърът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.