Глупостите за Велико Народно и нова конституция

Старият синдикалист Тренчев изведнъж се обозначи и заплаши със стачка, ако не се обявят избори за Велико Народно събрание.

Много политици пък хронично се провикват за нова конституция, защото конституционният модел се бил изчерпал, не можело повече така, трябва да се смени системата.

Накратко – тези искания са глупости. Защо?

Най-напред нова конституция или поправки по старата се правят с квалифицирано мнозинство от три четвърти от гласовете в парламента. Има ли досега някакъв консенсус, някакво единодушие сред няколко партии, които могат да направят такова квалифицирано мнозинство, да се променя с нещо конкретно конституцията?

Има ли разбиране да се смени конституционният модел – например България да стане президентска република? Коя система да се смени? Да заменим парламентарната демокрация с някакви революционни комитети от протестиращи?

Няма нито едно обосновано искане за промяна в конституцията, което да се приема от квалифицирано мнозинство. Единствените предложения са за поправки, например да се намали броят на депутатите на 120,  вместо 240. Но и за това няма консенсус.
За какво тогава е нужно Велико народно събрание? Да си чешат политиците езиците и да се правят на загрижени за България?

Най-напред, да се говори сериозно за нова конституция е израз на инфантилизъм на обществото. Конституцията на САЩ, например, е на 225 години, в нея са направени 27 поправки. Българската е на 22 години и в нея са направени няколко поправки, а сега някои искат изцяло нова.

Ако има нужда от поправки в конституцията, не за всичко е нужно Велико Народно събрание. И обикновено е достатъчно. Според чл. 158. от конституцията Великото Народно събрание приема приема нова Конституция, решава въпроса за изменение територията на Република България, решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление.

Дори промяната на броя на депутатите не променя формата на държавното устройство и управление и може да се направи от обикновен парламент. Впрочем, няма дори питане към Конституционния съд дали и каква поправка може да се направи от парламента. Няма конкретни предложения. Само призиви – не можело повече така с калинки и олигархия. Като че ли за това е виновна конституцията. България има закони, но няма правоприлагане.

Навремето като гласуваха новата конституция, двайсетина депутати от СДС обявиха гладна стачка против нея (един от тях гладува и сега против правителството), което беше смешен акт не донесъл нищо, освен шум в медиите и напрежение в обществото.

Сега целият шум за нова конституция е нарастваща като лавина глупост. Каква нова? Каква нова форма за държавно устройство? Двукамерен парламент? Президентски модел?

Няма отговор. Дайте нова конституция и това е.(Б. р. – впрочем, виж тук някои смешни предложения на протестиращи).

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.