Тъпо, по-тъпо, КАТ… (Или как се събират глоби)

КАТ се похвалиха, че рязко скочила събираемостта на глобите – събрали 1 млн. лв. за 20 дни през юли.
И сочат като причина новия закон, който предвижда санкции за неплатени глоби.
Вътре в системата на МВР се смята, че на най-ниското интелектуално стъпало са катаджиите. Това е вътрешна класация, като тези над КАТ живеят със самочувствието на интелектуалци.
Не е ясно дали всичко за глобите зависи само от катаджиите или от по-горните интелектуални етажи на МВР, но досега глоби просто не се събираха.
Никой не пращаше известия за глоби до длъжника или напомняне, както правят много други държавни служби.
Никой не е искал, когато шофьор отиде за нещо на гише в КАТ, да си плати глобата. Това правило беше въведено едва сега и шофьорите на опашка в КАТ бяха задължени, преди да си получат на гишето там документ, регистрация и каквото и да е, да си платят глобата. И, естествено, събраха се 1 млн. лв. от глоби за 20 дни.
Е, кой е виновен за това, че досега глобите не бяха събирани? Интелектуалците от МВР или шофьорите?
Има драстични случаи, когато шофьори са искали да си платят глобата, а не са могли поради административната неграмотност на МВР. И това ведомство, което не е в състояние да създаде организация да събира глоби, стоварва вътрешния си проблем на обществото и обвинява шофьорите, че не си плащали. И заради това се приемат специални закони. А просто някой трябваше да създаде система и процедура, след като още преди години глобите престанаха да ги събират в данъчното, заедно с годишните данъци.
В КАТ са най-силни в процедурата и администрацията. Винаги, когато отидеш в КАТ София, примерно, има опашка от по около 50 души на гише. Как за толкова години под никоя фуражка там не узря идеята, че трябва да се промени нещо, да се организира работата така, че да намалеят опашките?
Сега събират глоби и пак не разбират каква е причината шофьорите да си ги плащат.
То само глобите да са проблемът на КАТ… Ами хаосът по пътищата е основно тяхна вина. Но това е друга тема.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.