Русия – вече „богата“, но не и развита страна

Владимир Путин пред короната на великия княз Владимир Мономах. Снимка: АП/БТА

Световната банка обнови класацията на държавите по БВП на глава от населението и нареди Русия сред богатите страни, пише в. „Новие известия“, цитиран от Би Би Си.

Експертите изчислили, че доходът на глава от населението в Русия е нараснал на 12 700 долара (ако се раздели БВП на броя на жителите, без да се вземат предвид имущественото разслояване и други фактори), посочва вестникът.

Той напомня, че досега Русия бе класирана в групата средно заможни държави с доход от 4086 до 12 615 долара на човек. Сега обаче федерацията е сред страните с „високо равнище на доходите“. С тази чест бяха удостоени също страни като Антигуа и Барбуда, Чили, Латвия, Литва и Уругвай. Икономистите на Световната банка определят като богати общо 75 държави и зависими територии; Русия е на 73-а позиция, уточнява изданието.

Фактически доходът на глава от населението в Русия е дори по-голям, отколкото смята Световната банка – към 18 хил. долара. Това обаче още не означава, че сме станали развита страна, коментира експертът Сергей Жаворонков.

Русия наистина изпревари ред някогашни класически развиващи се страни като Бразилия, Аржентина и Турция. Федерацията обаче „доста изостава от европейските държави, където доходът на човек наближава 30 хил. долара. Ако пък погледнем САЩ, там пък е над двойно по-висок“, обяснява Жаворонков.

Международният валутен фонд (МВФ) използва по-строга система. За да бъде включена в неговия списък на развитите страни, една държава трябва да има не само висок доход на глава от населението, но и диверсифициран износ, напомня всекидневникът.

„С други думи, да не зависи от доставките на определен един-единствен продукт. Освен това една развита страна трябва да е интегрирана в световната финансова система. Излиза, че макар да е станала „богата“, Русия не е станала развита“, заключава „Новие известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.