Русия – корупционни афери в държавната и местната власт

В Русия масово наричат партията на Путин „Партия на мошеници и крадци“. Пародия на емблемата на „Единая Россия“

Бившият финансов министър в правителството на Московска област Алексей Кузнецов ще бъде принуден да върне на областния бюджет 3,5 милиарда рубли, присвоени с измами според руското следствие, пише „Московский комсомолец“. Вестникът цитира и. д. губернатор на Подмосковието Андрей Воробьов, решил „да събере всичко до трохичка“ и да насочи средствата за „приоритетни задачи“.

Обявен през 2012 г. от Москва за международно издирване, Кузнецов бе арестуван миналата седмица с няколко фалшиви паспорта край френския курорт Сан Тропе и чака екстрадиция.

Според следствието той образувал престъпна група, която години наред „просто правела от въздуха“ задължения на различни общински органи към общински фирми за комунални услуги, които после ги препродавали на фирми еднодневки, водещи се на подставени лица – алкохолици, затворници и граждани без документи.

Чрез престъпни схеми, организирани от Кузнецов, в крайна сметка сумите били източвани от областния бюджет. Освен това групата откраднала имущество за над 7,2 милиарда рубли и общите щети са близо 10 милиарда (повече от 233 милиона евро), съобщи вчера федералният Следствен комитет.

В друг материал „Комерсант“ информира за открити нови „мащабни машинации“ с поземлена собственост на руското Министерство на отбраната. Бившият министър Анатолий Сердюков разпоредил незаконната продажба на бивш полигон – днес горски масив от 140 хектара край Москва и „продал дори генералско езеро“. Купили ги евтино компании с минимален капитал, зад които можело да стоят „интереси на олигархични структури“.

Вчера руската извънпарламентарна опозиционна партия „Гражданска платформа“ издигна начело в листата си за изборите в Московска област наесен Евгений Урлашов – кмета на големия град Ярославъл северно от столицата, обвинен в рекет на предприемач за 14 милиона рубли (към 327 хил. евро), отбелязва печатът.

Урлашов заяви, че ще се кандидатира, още миналия юни. След като бе арестуван тези дни, той заяви, че именно срещите му с избиратели са ускорили провокацията от страна на властта и са го докарали за решетките, посочва „РБК дейли“.

Според лидера на „Гражданска платформа“ – милиардера Михаил Прохоров, „колкото е по-силна истерията на федерално равнище, толкова по-малко ще й вярват“, пише „Комерсант“. Бизнесменът съобщил, че ще подсигури защита на Урлашов и подчинените му, обвинени в съучастничество.

Кметът на Ярославъл бе избран преди година и половина с рекордните за Русия почти 70 на сто от гласовете и явно все още е популярен. Мнозина не искат да вярват, че наистина е вземал подкупи, изтъква „Московский комсомолец“.

Компанията „Радострой“, обвинила градоначалника в подкупничество, наистина получи в края на май голяма поръчка за ремонт на пътища и „не изглежда невъзможно“ да е платила голям процент под масата. Обаче шефът на „Радострой“ в момента е депутат в областния парламент от списъка на властовата партия „Единна Русия“ – това „действа по-силно от всички други аргументи“, пояснява изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.