Гърция затъва, въпреки растежа

Тържествено настроение цари в гръцкото правителство. Премиерът Андонис Самарас трябва да е полудял от радост заради похвалите на германците.

Германският канцлер Ангела Меркел подкани Самарас да застане до нея, за да бъдат снимани заедно това стана по време на посещението на Самарас в Берлин миналата седмица – бел. прев.

Финансовият министър Волфганг Шойбле заяви, че „кабинетът на Самарас е отбелязал значителен напредък в икономическите реформи“ и предварително извести, че оценката за Гърция от „тройката“ кредитори ЕС, ЕЦБ и МВФ , която ще бъде представена на Еврогрупата днес, ще е положителна.

„Гърция е опънала платна и върви към растеж“, каза на среща със Самарас и германският външен министър Гидо Вестервеле, който при визитата си в Атина откри „следи на напредък“.

На същата вълна са и хората на германците. „Гърция не е изправена пред финансова дупка“, обяви председателят на Еврогрупата, холандеца Йерун Дейселблум. „Гърция е отбелязала голям напредък“, побърза да допълни и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Енергийният министър Янис Маниатакис пък проглуши всички, обявявайки, че са открити нефтени и газови находища, каквито между другото се очакваха.

Появиха се дори и първите оценки за приходите от експлоатацията на тези находища, макар те да са противоречиви – едни говорят за приходи от 25 млрд. долара за срок от 15-20 години, други пък казват, че те възлизат на 11 млрд. и че ще дойдат в продължение на 25 години.

За парите както и да е, но за находищата е неизвестно дали изобщо ги има. Научно все още нищо не е доказано. Става дума за индикации, предположения и оценки.

Народът обаче е безучастен в тази правителствена еуфория.

Безработните се множат. Заплатите на тези, които все още работят, намаляват. Хората започват да гледат апатично на дълговете си към държавата и банките.

Все по-голям процент гърци не са в състояние да плащат непрестанно растящите данъчни тежести. Свиващите се приходи на всяко домакинство в повечето случаи не стигат, за да бъдат покрити задълженията.

Социалната разруха се разраства. С течение на времето икономиката

е под страшен натиск и се разпада. Хората от съвестни данъкоплатци се превръщат в лоши платци, завличащи всеки, който има вземане-даване с тях.

„Колко ще вкарат в затвора. Всичките ли. Изключено е. Колко апартаменти, колко къщи, колко ниви ще бъдат иззети от банките. Всичките ли, изключено е“.

Подобна нагласа започва да обзема обществото със скоростта на епидемия. Не се знае обаче дали тази нагласа няма да доведе до социален взрив, когато започнат масовите конфискации на апартаменти за дългове към банките или данъчните. Сигурното е едно, че никоя икономика не може да издържи и да функционира при такива условия.

Вътрешният фалит на Гърция се очертава като сериозна заплаха. Опасността е реална, защото с меморандума за външната финансова помощ гръцкият публичен дълг вече е „одържавен“. Сега един фалит на Гърция вече няма да има непосредствени последици за европейските частни банки. А те постигнаха това, което искаха!

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.