Руснаци срещу кавказци в Саратовска област

Протестите в град Пугачов. Снимка: от тв екрана

Произшествие в град Пугачов (Саратовска област в европейска Русия), предизвика вълнения на етническа почва. Стотици жители протестираха на централния градски площад и се опитаха да блокират федерална магистрала, съобщава Би Би Си.

Според „Комерсант“ поводът е убийството на бивш десантник, извършено от тийнейджър-чеченец. Престъпникът е задържан, но случаят предизвика сблъсък между местни жители и кавказци. По данни на вестника за предотвратяване на други инциденти в града са изпратени допълнителни полицейски сили.

Управителят на Пугачовски район Станислав Сидоров предложи на среща с местното население да се сформират казашки отряди, които да патрулират съвместно с полицията и „да проверяват паспортно-визовия режим“. Началникът на областната полиция генерал-лейтенант Сергей Аренин обеща денонощно да приема жалби от пострадали и да взема мерки в най-кратък срок. Далеч не всички събрали се обаче се задоволиха с това и множеството на градския площад скандираше „Изселете ги!“

Убийството има „национален подтекст“, коментираха либералдемократи от местния клон на партията – четвърта сила в Държавната дума.

„Стана трагична традиция при сблъсъци с участието на кавказки младежи да загиват млади руснаци, представители на държавообразуващата нация“, заяви депутатът Антон Ишченко.

„Ние сме против междуетническата вражда, защото в подобни случаи страдат хора от всички народности. При това обаче осъзнаваме, че Саратовска област е центърът на Русия, изконно руска земя, затова е уместно да изискваме уважение към титулната нация. В тази ситуация диаспората трябва да поднесе извинения и да направи всичко възможно да не се повтарят подобни неща и да не ни изпращат за превъзпитание представители на кавказките републики“, добави руският либералдемократ.

Според Саид-Ахмед Елесов, представител на Чеченската република в региона, случилото се е криминален инцидент. „Престъпникът е пришълец, пристигнал е от Чечения да гостува у роднини.Този човек е далеч от традициите на нашия народ“, увери той журналистите.Според него „някакви сили“ се опитват да използват етническата тема в полза на „меркантилни и политически интереси“.

Убитият е жертва на битов конфликт, убеден е и Руслан Тогонидзе, шеф на младежкия комитет към Руския конгрес на кавказките народи, цитиран в „РБК дейли“.

Саратовска област отдавна е „образцово-показателна в сферата на междуетническото единство. Този възмутителен случай – безспорно битов инцидент, демонстрира, че обществото не винаги може трезво да оцени ситуацията“, заяви Тогонидзе.

Всеки регионален междуетнически конфликт има предистория, която става ясна при разследването на съответния инцидент. Често обаче информацията се разпространява от хора с ксенофобски нагласи и това се отразява върху представянето й в медиите, коментира Александър Верховски, директор на аналитичния център „Сова“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.