Ирак – седем сценария след изтеглянето

Какво ще се случи, ако САЩ и коалиционните сили се изтеглят бързо от Ирак? Правителствата на САЩ и Ирак имат свои собствени сценарии. Иран, Ал Кайда, Сирия и Турция също размишляват върху възможните изходи от ситуацията.

Вече няма ден без взривена кола-бомба в Ирак. Все повече държави пишат сценарии за това, какво ще се случи след като САЩ и коалиционните сили се изтеглят от страната. Снимка: Ройтерс

Бизнесът и правителствата правят планове, а всеки план предвижда някакви последици. Тъй като бъдещето не може да бъде предсказано, и най-добрият план допуска известно ниво неопределеност. А неопределеност означава да се поеме риск – рискът да е допусната грешка. Изкуството е в това „да се греши по-малко“.

Изброените седем сценария представят възможните последици от бързо изтегляне от Ирак. Те не се изключват взаимно, а отделни елементи могат да се повтарят и в седемте варианта.

1) Три нови държави: Кюрдистан на север става независима държава и започва да се бори с Турция за Кюрдската работническа партия, която води отцепническа борба в югоизточна Турция. Кюрдистан притежава нефт.

Южен Ирак – населен предимно с шиити – се превръща в Шиитска държава, която също има петрол.

Части от провинция Анбар стават Сунитска държава (Иракски Сунистан), която има малко нефтени находища.

Но какво става с Багдад? И той ли ще бъде разделен в пустинята като Берлин – на шиитски и сунитски сектори? Багдад остава източник на траен конфликт.

2) Регионална шиитско-сунитска война: За Иран това е удобен момент да си възвърне не само областта Шат ал Араб – делтата на Тигър и Ефрат – но и възможност да включи в границите си индустриалните области в южен Ирак. Саудитска Арабия и Кувейт реагират на иранската инвазия в южен Ирак. Ирак служи като „буфер“ между арабите сунити и иранците шиити, като самият буфер постепенно изчезва. Йордания и Египет се подготвят за действия. Войната за Месопотамия може да продължи седмици или да се проточи години.

3) Турция се разширява: Турция поема властта в северен Ирак до град Киркук. Османската империя някога е контролирала Месопотамия, а Турция има отдавнашни претенции за северен Ирак. Повече от две десетилетия тя се бори с Кюрдската работническа партия – кюрдска отцепническа група в Турция с бази в северен Ирак. Турция може да реши да приключи войната с Кюрдската работническа партия като погълне иракски Кюрдистан.

Турция обаче ще плати огромна политическа цена. Ще загуби надежда за присъединяване към Европейския съюз. След като връзките й със Запада започнат за западат, тя може да стане по-малко светска и повече ислямска и като идентичност, и като политическа ориентация.

4) Шиитска диктатура: Арабите шиити побеждават в съседните региони с хаотична борба и принуждават сунитите да избягат. Това „де факто“ може да се нарече етническо прочистване, защото сунитите ще емигрират в сунитски държави или в САЩ. Ал Кайда обаче запазва своето присъствие. Твърд шиитски режим завзема властта в Багдад с мисията да унищожи Ал Кайда. Кюрдите запазват широка автономия с точно толкова връзки с Багдад, колкото са нужни, за да държат турците далеч.

5) Съюзяване: друг вариант на четвъртия сценарий – Руанда в пустинята. Шиитите и кюрдите започват съгласувана кампания, за да елиминират иракската сунитска общност. Заплахата от иранска намеса не позволява на сунитските сили да защитят сунитите в Ирак.

6) Хаос: Ирак се раздробява на етнически анклави, с няколко „нови месопотамски градове-държави“, които контролират нефтените находища. Иран и Турция упражняват „регионално влияние“ върху Източен и Северен Ирак, но от страх от конфликт или от санкции от страна на Европа или САЩ, никой не изпраща значителни военни сили извън сегашните си граници.

Терористични атаки и спорадични разпокъсани сражения засягат различни области в Ирак. Местни военни диктатори управляват със силата на страха и печелят пари от контрабанда на нефт, наркотици или оръжие. Този племенен ад би се превърнал в истинска катастрофа – катастрофа, която ще позволи на Ал Кайда да създава тренировъчни и базови лагери за операции навсякъде в Близкия изток и в Европа.

7) Ирак успява да се запази: Демократичното правителство се оказва достатъчно издържливо. Предположението, върху което се основава този сценарий е, че правителството на Ирак е достатъчно отговорно и силите му за сигурност са достатъчно силни да издържат на нападенията от екстремисти и да накарат Иран да се замисли. След няколко месеца безмилостни сражения иракската армия унищожава бунтовническите групировки.

От седемте сценария за „бързо изтегляне“ само един, номер 7, явно е от полза за повечето иракчани.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.