Голям шпионски скандал в малък Люксембург събори премиера Юнкер

ДПА

Б. р. – Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който заема поста от 18 години, беше принуден да подаде оставка в резултат на скандала със злоупотреби с разузнаването, съобщи Франс прес. Малко по-рано Юнкер отказа да подаде оставка и предложи на опонентите си да опитат да го свалят с вот на недоверие в парламента. Юнкер заяви това в парламента, където днес се обсъждаше доклад за злоупотреби с пълномощията от страна на люксембургското разузнаване, незаконно подслушване на разговори на люксембургски политици и изпълнение на „частни поръчки“ при събиране на информация.

Докладът от 140 страници бе приет от всички партии в анкетната комисия освен тази на Юнкер – Християнсоциалната народна партия. Опонентите на Юнкер в парламента – зелените и Люксембургската демократическа партия директно обвиниха премиера, който контролира работата на специалните служби, че е знаел за всички тези нарушения.

Юнкер отхвърли обвиненията и заяви, че не носи отговорност за станалото. Той призна, че в работата на разузнаването са билидопуснати „отделни грешки“, но добави, че не е видял в доклада „никакви юридически състоятелни свидетелства за своя замесеност в тези нарушения“. Как се стигна до оставката – в кореспонденцията на ДПА.

Над широкото коалиционно правителство на Люксембург надвисна скандал, свързан с разузнавателна служба, който заплашва да сложи край на 18-годишното управление на премиера Жан-Клод Юнкер.

„Това е една от последните ми появи в сегашната ми функция“, каза 58-годишният Юнкер в края на миналата седмица по време на събитие по случай завършването на ученици в градчето Еш сюр Алзет.

Министър-председателят християндемократ, който е най-дълго управляващият демократично избран премиер в света, в петък загуби подкрепата на своите коалиционни партньори от Люксембургската социалистическа работническа партия (ЛСРП).

Оттеглянето на подкрепата дойде, след като разследване на парламентарна комисия, създадена шест месеца по-рано, заключи, че Юнкер трябва да поеме „политическа отговорност“ за извършвани с години нарушения в Разузнавателната служба на Люксембургската държава (Service de renseignement de l’Etat luxembourgeois – SREL).

Депутати от всички политически сили, с изключение на Християнсоциалната народна партия (ХСНП), подкрепиха доклада. Но Юнкер, който е ветеран от големи политически битки в Европейския съюз, не се очаква да си тръгне без бой. Той загатна намерението си да говори два часа, когато в други ден се състои пълен дебат в парламента.

Очаква се обаче коалицията да падне, което ще принуди държавния глава, великия херцог Анри, да разпусне Камарата на депутатите (парламента) и да свика избори. Смята се, че те ще бъдат произведени на 20 октомври, вместо през лятото на идната година.

Лидерът на социалистите Люсиен Люкс вече призова за „ново начало“ в политиката във Великото херцогство, докато други поискаха оставката на Юнкер.

Комисията разкри, че премиерът, в качеството си на носещ отговорността политик, е пренебрегнал проблемите в разузнавателната служба.

След края на Студената война и създаването на парламентарна надзорна комисия, която да го наблюдава, разузнаването е станало тревожно безконтролно, заяви комисията. Тя посочи многократни случаи на следене на комуникации и подслушване на отделни лица.

Една от най-видните жертви на тази дейност е бил не кой да е, а самият Юнкер. Шефът на разузнаването по това време Марко Мил използвал специален ръчен часовник, за да запише тайно среща с министър-председателя през януари 2007 г.

Когато Юнкер узнава за това в края на 2008 г., то довежда до разрив в отношенията между двамата, като Мил напуска поста през 2009 г., за да стане шеф на сигурността в германската компания „Сименс“ през следващата година.

Люксембургски депутати сега атакуват с мотива, че премиерът е имал само ограничено влияние върху службата, обвинявана също, че е търгувала с коли държавна собственост и че е платила жилището на бивш високопоставен магистрат.

От края на 2012 г., до голяма степен благодарение на пресата, жителите на Люксембург по същество бяха принудени да станат свидетели на шпионски филм, като няколко части от пъзела все още липсват.

Твърди се, че е подслушана среща между великия херцог и неговия премиер, макар че закодиран компакт диск, съдържащ информация за нея, не може да се дешифрира.

Инцидентът е свързан с очевидец, който твърди, че видял люксембургския принц Жан, братът на великия херцог, на мястото на бомбено нападение през 80-те години – нещо, което принцът яростно отрича.

Скандалът в херцогството се разрасна през последните месеци, изигравайки спомагателна роля за процеса срещу бомбаджиите, започнал през февруари.

Двама бивши полицаи се обвинени, че заложили поредица от 20 бомби между 1984 и 1986 г., ранили няколко души и причинили сериозни имуществени щети.

Многократно се появяваха твърдения, че разузнаването е замесено, а целта на бомбаджиите била да осигурят по-добро оборудване за полицията.

Юнкер трябва да даде показания, когато процесът се поднови през септември, макар че оставането му на премиерския пост дотогава е поставено под голям въпрос.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.