Защо наричат „студио за йога“ украинския парламент

Гласуване с чужди карти тормози украинската Рада

Асошиейтед прес

Наричат гласуването с чужди карти „гласуване на пиано“ – депутатите натискат различни бутони, сякаш свирят на пиано. А в тази незаконна мелодия украинците са виртуози.

При тази вид измама депутати, които са твърде заети със собствения си бизнес или ваканция, за да си направят труда да  се явят на работа, карат колегите си да гласуват вместо тях. Това е нарушение на конституцията и на няколко закона, но това не му пречи да бъде масово разпространено в Украйна.

Тази седмица местна организация за граждански контрол назова десетки от най-големите нарушители в парламента, заявявайки, че гласуването с чужди карти подкопава разклатената демокрация в бившата съветска република и усилията за доближаване до Европейския съюз. Някои законотворци обещаха да се стегнат, други просто се изсмяха.

Въпреки че украинската конституция задължава всеки народен представител да гласува законопроектите лично, много депутати – най-вече от управляващата Партия на регионите, не си правят труда. Те дават картите си за електронно гласуване на колегите си, за да гласуват вместо тях.

И макар че тази практика едва ли променя резултата от което и да е гласуване – тъй като се извършва от съпартийци, тя разгневи много украинци, които и без това вече смятат, че парламентаристите са корумпирани, с прекалено високи заплати и прекалено много облаги.

„Украинците са делегирали правомощията си на конкретни депутати и когато някой от тях гласува вместо друг, той предава избирателите си и нарушава основния закон на страната“, казва Инна Борзило, говорителка на „Чесно“ („Честно“), гражданско сдружение, финансирано от западни дарители, което изпрати фотографи и активисти в украинския парламент да следят гласуването с чужди карти.

Явлението породи многобройни сатирични забележки. Парламентът получи прозвището „музикална академия“ , а после „студио за йога“ – намек за начина, по който депутатите разтягат крайниците си, за да стигнат до банките на колегите си, за да гласуват.

Практиката беше толкова разпространена в предишния състав на Върховната рада (2007-2012 г.), че законопроектите често се приемаха в полупразна зала. Шепа депутати препускаха из заседателната зала и трескаво натискаха бутоните за гласуване на банките на отсъстващите.

Според „Чесно“ само един депутат в предишния парламент никога не е „гласувал на пианото“ – за разлика от останалите 449. Един бивш депутат от Партията на регионите – милиардерът Ринат Ахметов, е бил видян в Радата само веднъж през петгодишния му мандат, докато картата му е била ползвана при стотици гласувания.

Проправителствените депутати твърдят, че не могат да присъстват на всички парламентарни заседания, тъй като са заети да работят в избирателния си окръг. На парламентаристите е забранено да имат собствен бизнес или да работят на няколко други места, за да се избегне конфликт на интереси. Много от тях обаче ръководят търговски империи чрез семейството си или приятели и нямат много време за парламентарните си задължения.

„Те просто не ходят на работа в Радата. Парламентарният мандат им е нужен, за да защитават бизнес-интересите си“, казва Борзило. Трите основни опозиционни партии в страната водят упорита кампания за слагане край на гласуването с чужди карти и дори предложиха да се въведе наказание затвор за онези, които го практикуват. През зимата законодатели от опозицията се барикадираха в парламента за близо три седмици денонощни протести, за да принудят управляващата партия да спре гласуването с чужди карти.

Протестът постигна известен успех – в парламента няколко пъти имаше прегласуване, след като депутати бяха уловени от камерите да гласуват с чужди карти. Практиката обаче продължава.

В доклада си „Честно“ посочва, че 83-ма депутати, или близо 20 процента от членовете на парламента, са хванати да гласуват с чужда карта или да карат колегите си да гласуват вместо тях, откакто новият парламент положи клетва през декември. Миналата седмица активисти на „Чесно“ раздадоха на депутати пощенски картички, на които те са снимани да гласуват от чужди банки.

Мнозина от гласуващите с чужди карти обаче не се разкайват. Депутатът от Партия на регионите Ярослав Сухий – един от най-изявените представители на явлението според „Чесно“ – се хвалел, че е станал толкова вещ, че никога няма да бъде заловен „в крачка“. Видеозапис обаче показва как той крие ръката си под куп документи и гласува от чужда банка. На друго видео доста пълен мъж стои до мястото на отсъстващ колега, скривайки бутона за гласуване с огромния си корем, докато Сухий натиска копчето.

„Гласувам на три, а при нужда и на четири места, но за нищо не света няма да ме хванете, докато го правя“, отбеляза ехидно Сухий.

Колежката му Тетяна Бахтеева, също назована сред майсторите на гласуването от чуждо име, призна, че е гласувала вместо колега, но само защото той трябвало да напусне заседание по спешност.

„Може да му е станало лошо, а може да е имал лична работа, затова ме помоли и аз го направих“, обясни Бахтеева, допълвайки че ще се опита да се въздържа от тази практика в бъдеще. Според „Чесно“ дори четирима представители на най-голямата опозиционна партия, предложили затвор за гласуващите с чужди карти, са били хванати да правят същото.

Партийният говорител Тетяна Золотарьова отказа да коментира конкретните твърдения. Законодателите в Европейския съюз, към който Украйна иска да се присъедини, казват, че гласуването с чужди карти е недемократично и не се допуска в парламентите им.
В Полша двама депутати бяха изгонени от партията си и подиграни в медиите заради гласуване вместо колегите си. В Германия, където гласуването вместо друг в парламента е строго забранено, парламентарист подаде оставка, след като беше разкритикуван за редките си появи в законодателното събрание и в избирателния си окръг.

Полският законотворец Ярослав Говин, бивш министър на правосъдието, каза: „Това е наказуемо. Можеш да изгубиш мястото си в парламента, ако гласуваш вместо другиго“.

Михаил Чечетов от украинската Партия на регионите обаче не вижда особен проблем. „Важното е решенията, от които има нужда страната, да се приемат“, каза той на репортерките, като добави: „Вървете да си почивате, момичета, идете да танцувате“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.