Историческо предизвикателство за левицата в Гърция

Оттеглянето на Демократичната левица (ДИМАР) от коалиционното правителство в Гърция е знак за промяна в политиката на лявоцентристката партия, която с този ход показа, че не желае да поема отговорности, непосилни за нея от морално, идеологическо и материално естество.

Откъсването й от управлението обаче буди сътресения в самата партия, които биха могли да внесат по-голяма яснота по отношение на нейния облик и де факто да направи по-полезна връзката й с членската маса.

Ако ДИМАР не бъде въвлечена в интриги и поляризация, нейните функционери с политически опит и най-вече идеологическата им сплотеност могат да се окажат маята, която да послужи за преструктуриране на социалдемократическото пространство, в което социалистическата партия ПАСОК вече е изключено да играе роля.

При една такава вероятност ДИМАР ще се доближи до естествения си съмишленик, Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, на която тази вечер предстои конгрес, за да се превърне в единна партия в СИРИЗА участват партийки и движения, от политическия спектър вляво от социалдемокрацията до крайнолеви и други.

Конгресът се определя като исторически за левицата в Гърция. На него ще присъстват 3500 делегати и ще говорят представители на парламентарни партии, с изключение на комунистическата партия, която до вчера не бе отговорила на поканата за участие. Крайнодясната „Златна зора“ също не е поканена на конгреса.

Организаторите на конгреса смятат, че сега е моментът за обединение на лявоцентристките сили и СИРИЗА, главната опозиционна партия в страната, да бъде тяхно ядро.

На фона на тези процеси може да се каже, че в Гърция започва да се очертават контурите на една алтернатива за управлението на страната. Досега СИРИЗА не съумя убедително да се намеси във властта. Организационната и най-вече идеологическа структура не позволяваше на коалицията да надскочи себе си.

Конгресът по всяка вероятност ще сложи край на интровертността на радикалната левица, но само това не е достатъчно. Новата партия трябва да откликне на очакванията на обществото.

СИРИЗА привлече гласове от средите на бездомните и бежанците, от гневните и отчаяните. Тя обаче трябва да разсее страха и отчаянието и да се вслуша в надеждите на хората за продуктивно преструктуриране на страната, за повече социална справедливост, за реформи в държавата.

Тези неща впрочем се съдържат и в програмата на европейската левица и на социалдемократическите партии. Някои от оздравителните реформи, например, искани от „тройката“ кредитори ЕС, ЕЦБ и МВФ от клиентелистката гръцка държава биха могли да намерят място в програмата на СИРИЗА и от тази гледна точка тя да прерасне във формацията, носител на промяната.

Ще може ли СИРИЗА да еволюира така и да осъществи всичко това. Времето обаче не чака. Надеждите на обществото са големи и то иска смелост и морал. Това е и историческото предизвикателство, пред което сега е изправена левицата в Гърция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.