Меркел по трудния път към трети мандат

Ройтерс

Меркел като Терминатор на корицата на „Ню Стейтсмън“

До германските избори все още остават повече от два месеца, но за мнозина крайният резултат от вота вече е известен.

Ангела Меркел, гласят всеобщите очаквания, е на път към трета изборна победа. Когато го спечели, според тези очаквания, големите промени в германската политика ще са малко, ако изобщо има такива.

Нещата сигурно може да се развият по този начин. Консерваторите на Меркел имат убедителна преднина от 16-19 пункта пред втората по сила партия – левоцентристките Социалдемократи (СДП), а скорошни проучвания на общественото мнение сочат, че Меркел може да успее да поднови десноцентристката си коалиция със Свободните демократи (СвДП) след 22 септември.

Но ако тя не успее да осигури парламентарно мнозинство със СвДП, след изборите вероятно ще има много по-голяма каша, отколкото мнозина повърхностни наблюдатели на германската политика допускат. При този сценарий Меркел вероятно ще трябва да плати много висока цена под формата на политически отстъпки, за да остане в Канцлерството.

А напускането й не е изключено. Миналата седмица анализаторът от „Джей Пи Морган“ Алек Уайт оцени на 20 процента шансовете Меркел да бъде изритана от властта след изборите. „Ако изборният резултат не произведе нито левоцентристко, нито десноцентристко мнозинство, което изглежда много вероятно, ще станем свидетели на най-трудните, продължителни и драматични коалиционни преговори в историята на Федералната република“, написа Хериберт Прантел в редакционна статия във в. „Зюддойче цайтунг“.

„Победителят взема всичко? Това може да важи за АББА, но не и за германската политика“, писа той, цитирайки заглавието на песента на шведската попгрупа. „Не е гарантирано, че канцлерът ще спечели“.

Според германската политическа система, за да управляват, партийните лидери трябва да си осигурят мнозинство в Бундестага – долната камара на парламента.

Консерваторите на Меркел може и да имат голяма преднина пред СДП в проучванията на общественото мнение, но едва ли ще спечелят повече от 40 процента от гласовете в деня на изборите, което означава, че тя ще трябва да намери партньор, за да остане на власт.

Ако не успее да го направи заедно със СвДП, които може да не достигнат 5-процентния праг за влизане в Бундестага, вероятно тя ще се обърне към СДП, с която управлява през първия си мандат от 2005 до 2009 г.

Проблемът този път е, че СДП е твърдо решена за избегне „голяма коалиция“ начело с Меркел.

Това е защото партията е все още преследвана от спомена за предишното им партньорство, когато Меркел си присвои много от политическите идеи на съперника си, подмами на своя страна поддръжниците му и остави СДП преди четири години с най-лошия й изборен резултат за следвоенната епоха.

Висши представители на партията се заричат да предотвратят повторение през септември – дори това да доведе до месеци на следизборна несигурност.

„Всеки, който смята, че СДП ще се хвърли отново в голяма коалиция, не е наясно с настроенията в партията, нито със силата на провинциите“, каза водеща фигура в СДП за Ройтерс, при условие за анонимност.

След серия регионални победи през последните години, СДП в момента управлява в 13 от 16-те провинции в Германия. Регионалните партийни барони се безпокоят най-вече от втора „голяма коалиция“ и упражняват огромен натиск върху ръководството на партията да проучи други възможности след вота.

„В нашата партия има много хора, които биха предпочели да видят Меркел партньор със Зелените, отколкото в нова голяма коалиция“, твърди лидерът на Социалдемократите.

Въпреки тази неохота, Франк Декер, политолог в Университета в Бон, вярва, че СДП няма да е в състояние да избегне партньорството с Меркел, ако тя не успее да получи предпочитаното от нея десноцентристко мнозинство.

Причината е, че всички други коалиционни комбинации изглеждат малко вероятни.

С решението си да прекрати употребата на ядрена енергия след катастрофата във Фукушима в Япония, Меркел отстрани най-голямото препятствие пред партньорството с екологично настроените Зелени – комбинация, която вече е изпробвана на регионално, но не и на федерално ниво.

Но културните различия и политическата пропаст между партиите, особено по икономическите въпроси, се смятат за прекалено големи, за да бъдат преодолени.

Същото важи и за т.нар. „коалиция на светофара“ между СДП, Зелените и СвДП, или коалицията „Ямайка“, както я наричат германците, между Християндемократическия съюз (ХДС), СвДП и Зелените, защото цветовете на съответните партии приличат на ямайския флаг.

Допълнителен вариант, включващ СДП, Зелените и крайните Леви (Линке), беше категорично изключен от СДП. А опцията, която тревожи част от обкръжението на Меркел – за правителство на малцинството на Социалдемократите и Зелените с мълчаливата подкрепа на Левите в парламента – също се смята за недопустима в Германия, която държи преди всичко на стабилността.

Все пак, ако изборният резултат не е категоричен, очакването е основните партии сондират нагласите си за повечето от тези комбинации.

Всеки ще разговаря с всеки, което означава, че преговорите за съставяне на ново правителство може да се проточат чак до края ноември, както се случи през 2005 г., когато канцлерът Герхард Шрьодер отначало отказа да признае поражението си от Меркел заради победата й на косъм.

Ако СДП се огъне и отново се съюзи с Меркел, единодушното мнение е, че партията ще поиска (и в крайна сметка ще получи) солена цена в политически отстъпки.

Това може да накара евентуалното ново правителство на Меркел да възприеме по-твърда политика спрямо банките, да увеличи разходите и да вдигне данъците на лицата с най-големи доходи – нъвпреки че тя изключи тази възможност по време на кампанията си. Като страничен ефект, това би могло да доведе до един по-ориентиран към растежа подход в Европа.

„СДП ще се постарае да открие една тема, която реално може да наложи на Меркел“, каза Петер Льоше, почетен професор в университета Гьотинген. „Данъците са добро начало. Меркел няма да има избор“.

Проучване на общественото мнение миналата седмица, поръчано от обществената телевизия А Ер Де, показа, че 81 процента от германците очакват Меркел да остане канцлер след изборите, докато едва 13 процента очакват нейният конкурент Пеер Щайнбрюк да вземе властта.

Но сложността на изграждането на коалиция и възможността, че в парламента може да влязат и други партии, като анти-евро формацията „Алтернатива за Германия“, означават, че Меркел може би е изправена пред по-сериозна битка, отколкото обикновено се предполага.

„Няма да е толкова лесно, колкото изглежда“, заяви високопоставен сътрудник на канцлера. „Ако не постигнем мнозинство със СвДП, нещата ще се объркат. Ще бъде много, много трудно.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.