Как написаха „Шифъра на Леонардо“ за смъртта на владиката Кирил

Митрополит Кирил. Снимка: Impact Press Group

Знам, че не мога да разубедя хората, вярващи в конспиративни теории. Все пак призовавам към здрав разум и към използването на добрия стар бръснач на Окам. Това е един шокиращ и трагичен инцидент, безспорно, но около него няма нищо чак толкова тайнствено и дори мистично.

Дядо Кирил беше особен. С труден характер, трудно беше човек да се разбере с него. И все пак е факт, че под негово ръководство Варненска и Великопреславска епархия стана може би най-процъфтяващата в страната. Докато в други епархии свещениците не получаваха заплати или им се плащаше в свещи, които трябваше да продават, тук нещата въобще не стояха така. Да, вероятно е можел да бъде и по-добър водач, но пък поне не бълваше архонти и не облепяше стари стенописи с китайски тапети.
Да, може би линкълнът му беше скандален и е явно, че за журналистите това е било от по-голямо значение, отколкото факта, че обичаше да събира миди за гостите си и да плува рано сутринта в залива на Траката. Защо не са го документирали ли? Защото не са знаели. А не са знаели, защото не са се интересували.

1. След като стана известна новината за смъртта на варненския владика, в пространството се разчу, че Дядо Кирил е обичал да вади миди именно във въпросния залив. В интерес на истината в официалните изявления на МВР и Съдебна медицина никой не е казвал, че във въпросния злощастен час той е вадил миди.
Истина е обаче, че той беше страстен плувец и е известно, че е обичал сутрините да плува и да се гмурка там.
Отишъл е сам. От вилата до плажа пътят не е особено дълъг. Пресича се шосето, после се слиза по едни стъпала, озоваваш се на плажа. Именно това е правил и той и въпреки линкълна и пр. не е ползвал шофьор, за да го закара до плажа. Защо ли? Просто защото е обичал така. Тези негови навици са доста известни от години, но предполагам, че това не е толкова скандално като спа-центъра и линкълна, че някой да обърне специално внимание на факта. Признавам, че не знам дали се е връщал сам, след като е набирал миди, но всички очевидци твърдят, че след сутрешното си плуване, когато е бил без миди, нали, се е намятал с хавлията и се е прибирал бос горе във вилата.

2. Тъй като във въпросния ден той миди не е ходил да събира, не е носил гагами, торби и пр.

3. Не знам кога Дядо Кирил е излязъл от вилата, но тялото му е било открито малко след осем. На жената на плажа, която го е видяла, й е направило впечатление, че в един момент той е спрял да се движи. Вдига се аларма, викат се линейки, сега не знам дали рибарите са го извадили и как е станало точно, но предполагам, че това е лесно за проверка. Дори по-лесно, отколкото да интерпретираш отговор като „ще дадем становище за причината на смъртта след аутопсията“ като „от съдебна медицина и МВР не изключват насилствена смърт“.

Момент от погребението на митрополит Кирил. Снимка: Impact Press Group

Колкото до хипотермията. Какво каза лекарят? Беше в смисъл, че вследствие на хипотермия дъхът може да секне, тялото да се вцепени и това да доведе до удавяне. Всъщност още вчера от Съдебна медицина оповестиха, че смъртта е вследствие на удавяне. Днес човекът само дообясни, че удавянето е настъпило вследствие на хипотермията. Но не и че смъртта е вследствие на хипотермия. Просто в един момент стигаме от А до В, пропускайки Б.

4. Значи, нашите папараци общо взето са на нивото и на нашата журналистика. За да заснеме папарак как Дядо Кирил се качва бос и по хавлия към вилата, трябва да го чака в залива към осем – осем и нещо сутринта. Пък и това явно не е било интересно. По-интересно е да издебнеш Николета Лозанова в три вечерта. Рибарите винаги са си били там и човек може да иде и да ги пита. Разбира се, не можем да изключим възможността това да са статисти на украинската мафия…
5. Първоначалната информация за изчезването му просто се оказа слух. Той беше особен човек, имаше навика да върши неща на своя глава. Напълно в характера му беше да иде на вилата и примерно да не звънне в Митрополията. Нe му е било за пръв път. Напълно допускам, че секретарят или с когото там са се свързали, просто да е казал нещо в стил „ми не сме го виждали от неделната служба“ например и това да се е трансформирало в „Митрополит Кирил е бил в неизвестност от два дни“. Вж. т. 3.

6. Защо с опелото не се бърза? Съдебна медицина се е произнесла официално, не съществува никаква причина тялото на Дядо Кирил да се държи във фризерите на моргата по-продължително време. Тогава пък щеше да има въпроси „А защо толкова се забави опелото? Нали уж всичко бяха изяснили? Значи наистина има нещо!“

–––

В заключение:

Истината е тази: какъвто и да беше митрополит Кирил приживе, вече не е сред нас. Така че нормалното е, ако човек наистина няма какво добро да каже, по-добре да не казва нищо. Оттук нататък не ние ще сме съдиите.

Аз лично никак не бях сред почитателите му по много причини от най-разнообразно естество и каквото съм имала да кажа съм го казала, при това нееднократно. Но сега ще кажа само Бог да го прости и няма да участвам в написването на „Шифъра на Леонардо“ 2.

Ако някой има съмнения, просто може да иде лично да пита и в митрополията, и в съдебна медицина, че дори и рибарите на Траката. При всички случаи информацията ще бъде по-достоверна от това, което ще прочете по медиите.

От блога marfieta.wordpress.com

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.