Руският главен прокурор откри чуждестранни агенти под носа на президента

„Чуждестранен агент“ – надпис на стената на „Мемориал“. Снимка: нр

Юрий Чайка разкри военна тайна, пише в заглавие „Независимая газета“ и пояснява, че според руския главен прокурор „чуждестранни агенти са свили гнездо под носа на президента“ Владимир Путин.

Печатът коментира вчерашното слово на Чайка пред Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, за дейността на неправителствените организации (НПО) в Русия.

Прокуратурата продължава да търси сред тях „чуждестранни агенти“, дори в органите на властта – по думите на Чайка, в президентския Съвет по човешките права „вече са открити четирима действащи и трима стаени“. Прокурорът не назова имената им, „но обърна внимание, че те явно заплашват мира и спокойствието на руския народ“.

Нов закон задължи НПО в Русия, финансирани от чужбина и ангажирани с политическа дейност, да се регистрират като „чуждестранни агенти“. Завчера Чайка заяви на среща с президента Путин, че над 200 НПО заобикалят закона и отказват да се регистрират като такива.

Генералният прокурор обвини вчера посолствата, че финансират дейността на НПО. Чайка публично изобличи „чуждестранните агенти“, избягващи да се регистрират, и заяви, че мисиите на Великобритания, САЩ, Белгия, Холандия и Швейцария пряко финансират политическата дейност на 17 организации, нарушавайки Виенската конвенция от 1969 г., пише „Комерсант“, цитиран от Би Би Си.

Според руското външно министерство това е намеса във вътрешните работи на страната и нарушава общоприетите международноправни норми, твърди Чайка. Представители на посолства обаче заявили пред изданието, че не нарушават нищо.

Според прокурора през 2011-2012 г. например руският фонд „Нова Евразия“ с пари от британската мисия е осъществил в Чечения и други региони „проект за борба с тероризма и разпространението на оръжие, предвиждащ гарантиране сигурността на Великобритания, също и съдействие на икономическите й интереси чрез нарастване на износа и инвестициите“.

Британското посолство заяви за „Комерсант“, че страната подпомага руски НПО, действащи за развитието на гражданското общество, и цялата информация по въпроса е качена на сайта му – без да коментира твърденията, че нарушава Виенската конвенция.

Пожелал анонимност дипломат от друго посолство, споменато от Чайка, отбелязва, че Виенската конвенция дори не съдържа думите „неправителствена организация“. „Действаме стриктно според международното право и когато отпускаме средства за някакви проекти в Русия, не тръгваме никога срещу националните й интереси“, уверява той.

Самият генерален прокурор отказа да посочи кой текст от конвенцията за международното договорно право нарушават чуждестранните мисии в Русия, но заяви, че според документа „посолствата нямат право да финансират НПО“.

В конвенцията липсва подобна норма – „руските власти се опитват да намерят прикритие за своите действия в международното право, но там няма такова“, коментира адвокатът Сергей Голубок.

Политологът Шарбатуло Содиков предполага, че западните посолства може да са нарушили друг документ – Виенската конвенция за дипломатическите връзки от 1961 г., но вестникът не открил в съответния член „нито дума за правото да се финансират политически организации“.

„Зная причината Чайка да се оплаква от моята асоциация“, заявява пред вестника Павел Чиков, председател на правозащитното сдружение „Агора“. „Ние подпомагаме десетки НПО, спечелихме поредица от съдебни процеси, подготвяме и колективен иск пред Конституционния съд“, пояснява Чиков, който е и член на президентския Съвет по човешките права.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.