Надеждата за бъдещето на Египет се крепи на косъм

Главнокомандващият на египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обявява отстраняването на президента Морси. Снимка: от тв екрана

Настоящата обстановка в Египет не предвещава нищо добро както и да я погледнеш: нито като цяло, нито в детайли. Напрежението в Кайро остава високо след кръвопролитието край казармата на президентската гвардия, а изгледите за съставяне на правителство скоро изглеждат далечни, пише британският в. „Индипендънт“.

Ако, както беше намекнато, приоритетът е да се сформира правителство на широка основа и ако, както всички признават, една от кардиналните грешки на сваления президент Морси е, че не потърси съюзници извън непосредствените си поддръжници, новите заповеди за арест едва ли са най-добрият начин за насърчаване на мира и помирението.

Политическото крило на движение „Мюсюлмански братя“ – Партия за свобода и справедливост – вече отказа да участва в правителство на единството, с нелишения от основания довод, че е била начело на демократично избрано правителство, което е било свалено незаконно. Заплахите за арест на духовните водачи на движението едва ли ще ускори промяна в начина на мислене, предупреждава вестникът.

След Египет политическият ислям е изправен пред най-тежкото си изпитание, отбелязва в. „Файненшъл таймс“. Не само шумното множество на площад „Тахрир“ приветства миналата седмица свалянето на Морси и на влиятелните ислямисти в най-многолюдната държава в арабския свят.

Докато в Кайро се извършваше преврат, сирийският президент Башар Асад танцуваше танц на победата на гроба на „Мюсюлманските братя“. Това, което се случва в Египет, е крахът на политическия ислям, заяви той злорадо пред вестник, изразител на режима му, докато силите му продължават да се борят неистово с бунт, присвоен от сунитски ислямистки групи, отбелязва вестникът.

Египетската политическа криза не дава признаци за стихване, след като властите, поддържани от военните, взеха мерки срещу непокорните ислямистки привърженици на сваления президент Морси, а препирните около новото правителство продължават, помрачавайки започналия празник Рамазан, посочва в. „Гардиън“.

Докато насилието ескалира, египетските военни се опитват да преодолеят разширяващата се политическа пропаст, като обещават бързо връщане към цивилното управление. Тяхната проява на сговорчивост обаче не стига до ядрото на проблема: президентската система, наследена от епохата на Мубарак, на практика гарантира повторение на трагичните събития от миналата година, пише в. „Ню Йорк таймс“.

За да има демократичен пробив, е необходима по-дълбока преработка на конституцията, при която състезаващите се страни се борят за власт при европейски тим парламентарна система, допълва той. Системата „победителят печели всичко“ може да е приемлива в държави като САЩ, където добре организирани партии спорят за приза, но е рецепта за тирания на места като Египет, където ислямистите разполагат със силни организационни предимства на избори.

Единствено парламентарната система осигурява реалистичен път към по-стабилно, включващо целия политически спектър бъдеще. Дори ислямистките партии да спечелят значителен дял от гласовете, те няма да имат възможност да монополизират властта, подчертава „Ню Йорк таймс“.

Египет търси сценарий за излизане от кризата. Макар и разделено на противникови лагери с коренно различни виждания, населението изглежда решено да избегне гражданската война, отбелязва с известен оптимизъм френският в. „Фигаро“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.