Недовършена църква всява раздори в Сребреница

Франс прес

Ратко Младич се ръкува с военни в Сребреница през 1995 г. Снимка от телевизионния екран

Все още недовършена, малка църква се издига сред буйна растителност. Привидно символизирайки живота, Божият дом стана обект на всякакви раздори в Сребреница в навечерието на 18-та годишнина от избиването на мюсюлмани в този град в източна Босна.

За православната църква и местното сръбско население сградата, строена върху хълм, издигащ се над мемориалния център на геноцида, е „необходимост“. Според семействата на жертвите и международната общност става въпрос за „провокация“.

„Това, което ни дразни, не е построяването на църква“, уверява Хатиджа Мехмедович от Асоциацията „Майки на Сребреница“. „Църквата обаче е построена на място, където няма вярващи, и точно до място, където се намира общ гроб“ на жертви на клането, казва жената, чиито двама синове и съпруг, убити в Сребреница през юли 1995 г., са погребани в мемориалния център.

С наближаването на годишнината от клането строителните работи са сведени до минимум, „за да се избегне повишаване на напрежението“, каза за АФП местният свещеник Александър Младенович, който бди над строежа.

В края на деня работниците си тръгват и само знамето на Сърбия се вее на боядисан в бяло пилон. Встрани, неотдавна окосен правоъгълен терен е обграден с бодлива тел. На това място през 2007 г. съдебни лекари ексхумираха останките на около 130 души, убити в клането в Сребреница.

През юли 1995 г., към края на войната в Босна 1992-1995 г. босненските сръбски сили избиха около 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница. Клането бе окачествено като геноцид от международното правосъдие.

„Те строят на това място като провокация към гробовете и семействата на жертвите“, отсича г-жа Мехмедович, показвайки хилядите бели надгробни камъни и прясно изкопаните гробове в мемориалния център, където днес ще бъдат погребани още над 400 жертви на клането.

Жената, забрадена с бяла забрадка, казва, че първото населено със сърби село се намира „на два или три километра от църквата“. „Сърбите се смеят в лицето на жертвите и сипват сол върху раните ни“, казва тя. Отец Младенович уверява на свой ред, че „няма никакви лоши намерения“ в избора на мястото, където да бъде построена църквата.

„Престъплението е престъпление. Жертвите са жертви и що се отнася до нас, ние ги уважаваме“, казва той. „Единствената причина, поради която църквата се намира на това място е, че нямахме друг терен. Нямахме средства да купим терен. През 2010 г. един жител предложи този терен на църквата“, обяснява свещеникът.

„Това не е политическа църква, не е църква за провокиране. Народът я иска. Хората дадоха пари от джоба си, за да купят строителни материали, идват да работят тук безплатно“, добавя той.

Представителството на ЕС в Сараево, което смята, че става въпрос за „много чувствително“ място, прикани неотдавна Сръбската православна църква да прекрати строителните работи и заедно с кмета на града да потърси друг терен.

„Местонахождението на църквата, отдалечено от населена зона и много близо до някогашен масов гроб и до мемориалния център на геноцида в Сребреница, е избрано по-скоро да провокира, отколкото да отговори на легитимните нужди на вярващите“, заяви от своя страна американското посолство в съобщение.

Кметът на Сребреница Джемил Дуракович каза, че кметството е готово да купи друг терен, за да „премести“ църквата, тъй като смята, че там, където се строи сега, винаги ще създава напрежение. „Това е битка за свещена земя. Защото мемориалният център е свещено място за мюсюлманите. Знаейки това, сърбите искат да проверят докъде могат да стигнат с провокациите си“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.