Защо Румъния се обръща към Москва и Пекин?

В Москва и в Пекин през последната седмица се разиграха важни карти за бъдещето на Румъния. Сега на Букурещ се предлагат нови оси във външната политика, които могат да допълнят западните политики, могат да ги конкурират или дори да ги подкопаят, в зависимост от визията или моментните интереси на румънските лидери.

Досега Румъния се пазеше от подаръците на Изтока, губейки може би важни сделки, но запазвайки не само политическия си азимут към Запада, но и важно пространство за маневри за една страна, която се намира в периферията на двата свята.

Внезапно прагматизмът изглежда надви историческите дилеми и не е много ясно дали новият пирует на румънската външна политика се базира на добре замислена стратегия или става дума само за няколко спонтанни отговора, дошли в резултат от получените импулси от Москва и Пекин.

Става дума за две различни уравнения: Русия, която базира дипломацията си върху стара неприязън, но и върху очевидни бизнес интереси, и Китай, който залага на разширяването на своята глобална власт, забождайки флагчета на картата на своите икономически успехи.

Румънският външен министър бе посрещнат в Москва с голям разкош, като пратеник на една приятелска държава, подписа пътна карта, която съдържа график на двустранните консултации за 2013-2014 г. и си замина с обещанието, че внасяният от Русия газ ще бъде по-евтин, защото ще бъдат извадени посредниците от този бизнес.

Какво дава Румъния в замяна на тази нова дружба, която й предлага Москва? Повече гъвкавост? Преговори за бъдещето на Република Молдова? Ос с две платна Букурещ-Вашингтон и Букурещ-Москва, както предлагаше бившият президент Джордж Буш, който залагаше на факта, че Румъния би могла да бъде мост между Русия и Запада? Или промяна на посоката?

В архитектурата на Кремъл Румъния е територия, която излезе от руското влияние, но и добро място за завладяване или държане в шах. Затоплянето на отношенията с Москва може да бъде трамплин било за руснаците, било за румънците, но е трудно за вярване, че и двете страни могат да излязат печеливши.

Танцът с Пекин е по-изкусен, а на първа инстанция Румъния би могла да се радва на китайски инвестиции в същата степен, в която и Китай може да има интересни печалби. Засега премиерът Виктор Понта бе добре приет в Китай, макар да не се върна оттам с ясни обещания и подписани договори.

Първата стъпка има символично значение: ръкува се с онези, които могат да вземат решения за големите инвестиции. Пекин отдавна е начертал стратегическа карта на страните, в които иска да стъпи и където може да влияе след това не само на националната политика, но и на регионалната.

Китай завладява стъпка по стъпка Европа, а американският долар зависи пряко от Пекин. Докато колапсът на китайската икономика, прогнозиран от мнозина западни анализатори, закъснява, икономическото разширяване на тази голяма сила се концентрира върху ресурсите в Африка и Латинска Америка.

В първата си европейска обиколка китайският премиер предложи на Германия „мечтания брак“, а след това убеди Швейцария да подпише споразумение за свободна търговия.

Цюрих – градът на големите банкери, иска да стане европейски център на транзакциите с юани – валутата на комунистически Китай, докато китайската застрахователна компания Пинг Ан неотдавна пое блока на Лойд – най-известната сграда във финансовия квартал на Лондон.

Най-голямото пристанище на Гърция – Пирея, е контролирано от китайци, които купиха половината от бизнеса на Исландия, но и най-известните френски лозарски области. Става дума за печеливш бизнес, но и за успехи с дълбок смисъл, чрез които Китай иска да демонстрира, че може да владее света, използвайки мирни лостове от така наречената „мека власт“, въпреки че не е пренебрегнал и военния арсенал.

Налагането на Китай на световната карта става чрез жизнени и смели проекти. Например, до 2025 г. Китай иска да построи железница, която да свърже Шанхай и Лондон, но дотогава би искал да сложи на бутониерата си няколко държави, които в по-отдалечено бъдеще може да станат интересни.

Балканите са част от тази карта, но досега Румъния се опитваше да стои с вперени само на Запад очи и да избягва подаръците на Пекин, губейки възможности, но запазвайки в същото време едно по-голямо пространство за маневри за в бъдеще.

Румъния се обръща на Изток в същото време, в което Русия и Китай изграждат собствени оси на власт и точно в дните, в които се състояха морски руско-китайски маневри, румънският премиер и неговият външен министър бяха прегърнати в Пекин и в Москва.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.