Какво се разбра от разсекретената разработка „Галерия“? (обновена)

Една от публикациите във в. „Уикенд“ за любовна афера на Първанов.

ДАНС рзсекрети и пусна на сайта си разработка „Галерия“ (виж тук). Онези, които са очаквали да четат стенограми от телефонни разговори са разочаровани. Няма такива. Не може и да има, защото по закон те са унищожени. И пак по закон не могат да се публикуват. Нито да се цитират публично, дори да са разсекретени, както направи бившият вътрешен министър Цветанов в парламента.

Разсекретена е само частта с издадените заповеди за образуване на делото, както и хората, които са подслушвани и следени. От документите става ясно, че са наблюдавани: вестник „Уикенд“, вестник „Шоу“, сайтовете аfera.bg, frognews.bg, opasnite.net63.net (б. р. – това беше създаденият от Огнян Стефанов сайт „Опасните новини“).

В тях е имало нападки срещу тогавашния служител на ДАНС Алексей Петров. От документите става ясно, че има разрешение от съда във връзка с делото да се подслушват телефоните на Недялко Йорданов Недялков, който се е водел с псевдоним „Галерия 3“, и Мартин Златков – той е с псевдоним „Галерия 1“ и „Галерия 2“. И двамата към онзи момент са собственици на „Ню медиа груп“, която издава в.“Уикенд“. Недялков и Златков са поставени под пълен контрол – подслушване, проследяване, наблюдение, фотографиране, видеозаписване, звукозаписване. Причината е, че са заподозрени, че са получавали секретна информация от служители на ДАНС.

Истинската причина за първоначалния интерес на ДАНС към двамата тогавашни издатели на „Уикенд“ е поредица от публикации, в който те разкриваха любовна афера на тогавашния президент Първанов с певицата Мариана Попова. Тази причина няма как да бъде написана като мотив за разработката, затова в нея са включени други причини. В e-vestnik тогава обяснихме подробно какво са предприели службите през 2008 г. (без да знаем името на разработката) в материал със заглавие „Медии и тайни служби се борят против клюката за любовна афера на Първанов„. Паралелно с ДАНС няколко вестника като „Труд“ и „24 часа“ пускаха материали представящи колко е здраво семейството на президента и интервюта с Мариана Попова, в които тя отрича връзка с президента (виж тук).

По молба, вероятно дошла от президентството, ДАНС се заема със случая за публикациите на „Уикенд“, като по презумпция смятат, че някой плаща на вестника за тези публикации, без да допуснат, че един жълт вестник може да си публикува такива истории (още повече не съвсем безпочвени) и без да му плаща някой. Всъщност този род вестници печелят от продажби на такива истории. Разработката е разширена и към други медии, които се преписват едни други и се занимават с интриги в службите. Сайтът „Опасните“ бие рекорд в сензациите, като съобщава, че президентът Първанов е хванал трипер от 17-годишна ученичка. Публикации в сайта засягат лично Алексей Петров и бизнеса му и той се амбицира да открие кой седи зад него. И успява, като агенти на ДАНС засичат откъде и кой пуска материали в сайта – това е човек от сайта „Фрогнюз“ на Огнян Стефанов. Използван е лаптоп в столичен мол с безплатен безжичен интернет.

От материалите по разработката става ясно, че са изискани само телефонни разпечатки за разговорите на още една група хора. Сред тях са Огнян Стефанов, Младен Мутафчийски, Татяна Дончева, издателят на вестник „Шоу“ Пламен Каменов, издателите на „Афера“ Веселин Данов и журналистката Веселина Томова, които са посочени поименно. В разработката е посочено „да бъдат направени разпечатки на мобилните телефони на лицата, имащи отношение към публикациите, свързани с дейността на ДАНС, с цел засичане и установяване на източниците им на информация“. Проверявани са били и телефоните на Иван Драшков и Цветлин Йовчев и на други тогавашни служители на ДАНС. За всички горепосочени няма данни да са били под контрол, включително и да са били подслушвани.

Показателно е, че подслушвани и следени са били само двамата издатели на в. „Уикенд“.

За съществуването на делото „Галерия“ стана ясно през септември 2008 г. То е започнато от ДАНС с официални мотиви поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата.
Скандалът около делото избухна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха уж случайно телефоните си в списъците с подслушвани лица в рамките на „Галерия“. Бившият народен представител от БСП Татяна Дончева съобщи, че делото е било образувано по справка на оперативен работник, а тогавашният шеф на дирекция „Сигурност“ в ДАНС и сегашен и.д шеф на агенцията Владимир Писанчев дал зелена светлина за започването на разработката. Писанчев отрече да е правил каквото и да е самоволно, а по-късно стана ясно, че заповедта за стартирането на делото е на тогавашния шеф на агенцията Петко Сертов.

Страници от доклад към разработката „Галерия“, които се отнасят до Огнян Стефанов

Страници от доклад на ДАНС от разработка „Галерия“ за Огнян Стефанов.
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.