Европейският съюз иска още саможертви от гърците

Заседанието на финансовите министри от еврозоната по-рано тази седмица се превърна в истинско Ватерло за кабинета Самарас. От него се видя, че до края на юли той няма да получи в крайна сметка и половината пари от това, което очакваше.Следващият транш от 8,1 млрд. евро се очаква да бъде деблокиран до края на юли, бе заявил публично преди две седмици винаги внимателният финансов министър Янис Стурнарас.

Е, и какво стана, до края на юли правителството на Самарас ще получи само…четири милиарда!

В най-добрия случай ще получи още 1,8 млрд. евро през август и ще трябва да минат още три месеца до октомври, за да вземат още един милиард до края на същия този месец. Във връзка с това впечатление правят редица събития. Сборът 4 плюс 1,8 плюс 1 правят 6,8 млрд. евро, а не 8,1 млрд. евро. Какво стана с останалите 1,3 млрд. евро, които липсват? Много просто, европейците няма да ги дадат на министър Стурнарас.

Тогава се пита той съзнателно ли излъга. Въпреки че, честно казано, и на него не може да му се вярва, изглежда, че и партньорите му са го излъгали. Защото те едно говореха, а друго направиха. Естествено, те не го бяха уведомили, че ще разделят транша на вноски.

Германците обаче основателно смятат кабинета Самарас за „риба“, която виси на куката, и за която не е нужна стръв, за да я уловиш. С това може да се обясни и поведението им към кабинета. Впрочем германците знаят, че това тяхно поведение не може да има негативни последици. Това личи и от високомерното изявление на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който, след като бе запитан защо общата сума е 6,8 млрд., а не 8,1 млрд. евро, отговори: „ние се ръководехме от договореностите и от разчетите, предвидени в програмата“.

Самият Дейселблум не само не се опита да завоалира по някакъв начин пренебрежителното си отношение към обещанията, дадени на Стурнарас, но почти изкара лъжци…гръцките политици, повярвали на европейските кредитори! Партньорите на кабинета вече грубо го изнудват, като обвързват всеки транш с много конкретни условия, които ако не бъдат изпълнени от Самарас и Венизелос, страната няма да получи и едно евро!

Те няма да получат дори парите за юли например, ако преди това правителството на Нова демокрация и ПАСОК не прокара през парламента най-късно до 19 юли законопроекта, предвиждащ данъчно съдиране на всички гърци, изравняване със земята на държавното здравеопазване и ограбване на държавното имущество чрез приватизацията, която трябва да бъде извършена за жълти стотинки.

Наред с това, за да може кабинетът Самарас да получи четирите милиарда евро през юли, ще трябва на всяка цена да даде първите четири и повече хиляди човешки жертви, сиреч да съкрати до края на месеца толкова работещи. „Екзекуторите“ на кабинета постигнаха договореност до 15 дни да бъдат пожертвани и 2200 училищни охранители и 2000 педагози. Първоначално те ще бъдат включени в „схема на разположение“ с орязани доходи, а след това ще бъдат уволнени.

Нова вълна от жертви ще трябва да бъде дадена и преди края на септември. Този път те ще са двойно повече. По-специално това ще са 8750 работещи. В „схемата на разположение“ ще бъдат включени 3 500 общински полицаи и още 1250 работещи в местната власт. Към тях ще бъдат прибавени допълнително две хиляди педагози и още две хиляди държавни служители.

Малцина от всички тях ще оцелеят. Сумарно те възлизат на 13 хиляди души. Кабинетът обаче се подписа под меморандума с „тройката“, че тази година и догодина ще уволни поне 15 хиляди работещи в държавния сектор – 4000 до края на 2013 г. и още 11000 през 2014 г.

Приказки са всичко това, че управляващите възнамеряват да пренасочат към други държавни служби тези, които ще бъдат поставени на разположение. Очевидно е при тази ситуация да се очаква работещите в Гърция да окажат горещо посрещане на финансовия министър на Четвъртия Райх Волфганг Шойбле, който ще посети Гърция на 18 юли, за да инспектира отломките, предизвикани от политиката на Германия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.