Япония: мафията си има „ведомствено“ издание… с редакционна статия от „боса“

Членове на якудза с характерни татуировки

Представете си какво е да видите „Mafia Weekly“ („Седмичник на мафията“) или „Cosa Nostra Giornale“ („Вестник на Коза Ностра“). Е, членовете на японската мафия, групировката „Якудза“, вече имат свое собствено издание, в което има дори рубрика за поезия!Според няколко японски вестници, първият брой на това ново издание, наречено „Ямагучи – гуми шинпо“ или „вестникът на клана Ямагучи“ – една от най-мощните и влиятелни групировки в Япония, е излязъл неотдавна. Трудно е да се разбере точно кога, защото, както може да се предположи, нямаше рекламна кампания.

Изданието не може да бъде намерено по вестникарските будки, а за получаване чрез абонамент и дума не може да става. Близо 28-те хиляди членове на клана обаче са получили първия 8-страничен брой с редакционна статия на първа страница, подписана от „патрона“ на клана Кеничи Шинода, в която той се стреми да повдигне духа на своите подчинени.

Според всекидневника „Санкей шимбун“, който е успял да се сдобие с „вестника на клана Ямагучи“, Кеничи Шинода припомня в обръщението си към младите якудза ценностите и дисциплината, които в продължение на десетилетия са поддържали Ямагучи като най-мощната групировка на японската мафия.

Точно както един шеф на фирма в период на криза би направил, босът припомнял, че времената са тежки и японската мафия не бива да почива на лаврите си, нито да разчита на досегашния си имидж, ако иска да развива бизнеса си и да трупа печалби, допълва от своя страна „Майничи шимбун“.

Но вестникът, чиято периодичност не е уточнена, съдържа и по-развлекателни секции: една страница игри със задачи „Го“ или „Шоги“, поетична хроника с хайку (традиционен жанр японски Поеми) и ключовата рубрика „Хора“, в която читателите могат например да намерят всички подробности за последните риболовни излети на „големите клечки“ в клана.

Подобно на италианската мафия или китайските „Триади“, якудза са активни в широк кръг от доходоносни дейности, като се започне от хазарта, трафика на наркотици, мине се през проституцията, и се стигне до лихварство и рекет. Те имат също интереси във финансите и недвижимите имоти.

Организациите на „Якудза“ не са официално незаконни и дейността им дълго време беше толерирана от властите. Законодателният арсенал срещу мафията обаче беше подсилен през последните години и престъпните синдикати все по-често биват безпокоени от полицията.

„Те вероятно си дават сметка, че днес е по-трудно да развиват бизнеса си заради новите, по-строги закони, които например не им позволяват да откриват банкови сметки или да сключват договори за недвижими имоти“, разказва един полицай, цитиран от „Майничи шимбун“.

Числеността на „Якудза“ спада през последните години с около 7000 души годишно, но мафията все пак продължава да наброява над 63 000 души на Японския архипелаг, според данните на националната полиция.

Кланът „Ямагучи“ например изгуби 3300 членове през 2012 г., макар че все още представлява над 40 процента от организираната престъпност в Япония, твърдят същите източници. Според японските медии вторият брой на вестника трябва да излезе „до няколко месеца“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.