Египетската революция сменя своите спонсори

Главнокомандващият на египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обявява отстраняването на президента Морси. Снимка: от тв екрана

Военният преврат, свалил президента ислямист Мохамед Морси, започва да носи на Египет осезаеми финансови дивиденти. След Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства Кувейт стана третата страна, заявила, че отпуска на Кайро спешна помощ – 4 милиарда долара. Тъй че общата сума, инжектирана в египетската икономика от монархиите край Персийския залив, стигна вече 12 милиарда долара. Според експерти с тези средства новите власти в Египет ще успеят да стабилизират икономиката и да избегнат стопански колапс.

* * *

През управлението на Мохамед Морси основен спонсор на Египет бе Катар, водещ със Саудитска Арабия ожесточена борба за лидерство в арабския свят. Именно Доха е ориентир за движението „Мюсюлмански братя“, довело Морси на власт. Общата катарска финансова помощ за Египет от началото на годината е 8 милиарда долара. След свалянето на президента обаче нищо чудно Доха да преразгледа своя подход и да лиши от подкрепа новите власти.

Катар прие болезнено отстраняването на Морси и ареста на лидери на „Мюсюлманските братя“. Той осъди употребата на сила срещу протестиращи симпатизанти на президента, причинила гибелта на десетки хора. Катарските медии също отразяват критично „антиконституционните действия на египетската армия“ и прокарват паралел с Алжир, където след военния преврат от 1991 г. фактически започна гражданска война. Наистина катарски официални представители дипломатично твърдят, че смятат да подкрепят Египет и занапред, но е малко вероятно помощта да запази предишните си мащаби.

В тази връзка появата на нови спонсори начело със Саудитска Арабия е твърде добре дошла за египетските генерали и назначения от тях за президент Адли Мансур. Саудитците са готови да отпуснат на Кайро 5 милиарда долара, ОАЕ – 3 милиарда, Кувейт – 4 милиарда. Средства, повече от достатъчни, за да компенсират евентуалната загуба на катарските милиарди. Рияд и съюзниците му в региона приветстваха отнемането на властта от Мохамед Морси и „Мюсюлманските братя“, а саудитският крал Абдула пръв сред чуждестранните лидери поздрави Адли Мансур по повод новия му пост.

Всичко това сочи, че новите власти в Египет ще поддържат по-тесни връзки със Саудитска Арабия, отколкото Морси, а Рияд ще затвърди геополитическите си позиции, отнемайки инициативата от конкурентите си в Катар.

Сред спонсорите на Кайро – макар и в по-малък мащаб от монархиите край Залива, остават и САЩ. Вашингтон всяка година отпуска на египетските военни безвъзмездна помощ от 1,3 милиарда долара. Теоретично тя може да бъде застрашена – законите в САЩ забраняват да се подкрепят финансово страни, където е извършен военен преврат. В коментари за свалянето на Морси обаче официални лица от Вашингтон старателно избягват подобни формулировки. И заявяват, че засега не смятат да преразглеждат програмата за подпомагане на Кайро.

Тъкмо за това моли американците и основният им съюзник в региона – Израел. По данни на в. „Аарец“ властите в еврейската държава са информирали администрацията на Барак Обама, че ако САЩ спрат помощта си за египетската армия, това може да дестабилизира обстановката в страната, създавайки рискове и за сигурността на Израел. Ако например египетските силови структури отслабят контрола върху граничните земи, това ще улесни проникването на терористи в израелска територия.

* * *

Членството на Египет в Африканския съюз (АС) ще бъде възобновено, само ако новият президент на страната бъде избран с честни избори, по демократичен път. Това заяви вчера в Берлин Нкосазана Дламини-Зума – председател на Комисията на Африканския съюз.

По нейните думи, „ако държавното управление в Египет бъде поето от законно избрано правителство, и АС ще отвори отново вратите си“. Припомняме, че организацията замрази миналата седмица членството на Кайро след свалянето на президента Морси – „докато не бъде възстановен конституционният строй“.

Африканският съюз е международна организация, включваща на практика всички страни от континента. Правилникът на съюза предвижда вратите му да бъдат затворени за „недемократично избрани лидери“. АС вече е замразявал членството на някои държави след военен преврат, например на Нигер и на Мадагаскар.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.