Има ли забавено откриване на „Тракия“? (За деленето на мои и техни магистрали)

Магистрала „Тракия“. Снимка: Стара Загора новини

Бившият премиер Бойко Борисов се разгневи, че автомагистрала “Тракия” – е готова, а не се пуска. И нападна правителството, че нарочно забавя, за да се върне от чужбина зам.-министърка да отреже лентата.

Безпрецедентно двама депутати от ГЕРБ, бившият областен на Бургас и кметовете на Царево и Поморие отидоха на магистралата и премахнаха самоволно загражденията, които отклоняват движението, като твърдяха, че тя е готова и по нея могат да се движат коли, след като е издаден акт 16 (виж тук). Сегашният областен управител на Бургас е поискал охрана от МВР-Бургас, до окончателно приемане на аутобана и пускане в експлоатация, за което е нужно още едно разрешение от ДНСК и КАТ след преглед на трасето. Наложило се да се намеси вътрешният министър, за да се поддържат загражденията.

Димчо Михалевски, бивш зам.-регионален министър, сега депутат от БСП, обяснява така причините за забавянето на откриването на магистралата. То ще е в понеделник, 15 юли:

„Първо ще припомня на г-н Борисов, че срокът за изпълнение на ЛОТ-4 беше 10 февруари 2013 г., който той наруши.

Второ – ако знаете какъв хаос и кочина беше на ЛОТ-4 и се налагаха извънредни мерки – да се вкарват допълнителни фирми, което също е на ръба на всякакви правила, защото главният изпълнител, който Борисов избра, не можа да се справи.

Трето – Акт 15 е подписан в понеделник, 8 юли, а Акт 16 – вчера, 11 юли. Има и някои дребни забележки, които трябва да се отстранят днес в рамките на деня. ДНСК трябва да издаде на тази база разрешение за ползване, а КАТ трябва да състави окончателния протокол след проход на трасето. Той ще бъде съставен най-късно до утре следобед (б. р. – събота, 13 юли).

Откриването е в понеделник. Да не спекулира г-н Борисов, че за своя мандат не можа да построи 116 км магистрала. Не можа след като му я бяхме проектирали, осигурили финансирането и извършили отчуждението. Така че по-добре да си мълчи, магистралата е готова, хората ще я ползват от понеделник. В крайна сметка има закони в тази държава и те трябва да се спазват.“

До пускането на магистрала „Тракия“ правителството на Борисов беше построило 115 км магистрали, а тройната коалиция – 121 км. (виж тук).

Борисов закъсня със строителството на магистрала „Тракия“ и не успя да я пусне преди изборите, сега откриването формално се води към следващото правителство и това очевидно го разстройва.

Деленето на „мои“ и „техни“ магистрали започна от премиера Борисов.

Мнозина фенове на него и ГЕРБ са убедени, че „предишните“ не са построили и 20 километра магистрали, а всичко е направил Бойко Борисов. В края на 2012 г. някои медии, сред които e-vestnik, направиха сметка дали приказките на Борисов, че само той е строил, са верни и се оказа, че Тройната коалиция до момента води по километри.

Разделението на магистралите продължава като нов етап в разделението на нацията от началото на 90-те досега.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.