Ляво-дясно в провинцията България и случаят Сноудън

Сноудън? Кой беше тоя. Искал политическо убежище в Русия. Комунист? Предател?
В официално съобщение партия „Зелените” поиска България да даде политическо убежище на Едуард Сноудън – американецът, който разкри как САЩ (с малка помощ и от Великобритания) подслушват и следят целия свят, включително съюзниците си от ЕС, като Германия.

Наивно е точно България да дава убежище на Сноудън, но така „Зелените“ показват принципите си. Т. нар. дясномислещи у нас подскочиха – „Как може!”, „Зелените” са леви екстремисти” и т. н. И ДСБ се разграничи – нали преговарят със „Зелените” за реформаторски блок, срамота!

По тяхната логика, който прояви съчувствие към Сноудън, е ляв. Щом е намесена и Русия, значи всичко се подрежда ляво-дясно. Ние сме десни, ние сме с Щатите. Тоест – който иска убежище за Сноудън е ляв. Прекалено елементарна поляризация.

Отношението към направеното от Сноудън (че разкри как САЩ шпионират гражданите си и останалите държави по света) не е по оста ляво-дясно, а по оста свободи-авторитаризъм. Може да си ляв авторитарист, тоест комунист, може обаче да си и десен авторитарист. И едните и другите искат силна държава, която да държи здраво, да следи поданиците, да наказва здраво, включително със смъртна присъда за шпионаж и национално предателство. Само че тук няма ляво-дясно. Само повърхностно така изглежда.

А отношението към политическото убежище на Сноудън в Русия не е по нито една от тези две оси. Който мисли логически, ще разбере, че Сноудън просто няма друг избор и става заточеник на Русия. Дори е много вероятно, освен САЩ, и Русия да има намеса в латиноамериканските държави, за да пропадне възможността Сноудън да намери убежище там. А дори да отиде там, ще бъде лесна плячка за залавяне.

Сноудън избра Еквадор, но не му се отвори парашута за там. В Русия е по принуда. Забраниха на самолета на боливийския президент да прелети над Германия и Франция, да не би да вози Сноудън. Та и той кацна в Австрия по принуда. Повсеместен лов по целия свят.

Всякакви разсъждения, че който защитава Сноудън е ляв, екстремист, са погрешни. Да, онези, които мразят САЩ, веднага се пишат солидарни със Сноудън. Обичащите Русия – също. Но това не изчерпва проблема.

Снодуън е престъпник по американските закони. Ако го изправят пред съда, ще получи заслужен доживотен затвор – такъв е законът и той трябва да бъде спазван. Дори смъртна присъда може да получи, макар да е малко вероятно да го екзекутират. Но част от останалия свят, включително Германия, без да го признават открито, са му благодарни, че показа техния съюзник как ги шпионира. Не че никой не е подозирал. Просто Сноудън даде доказателство. И, ето, в неделя Меркел поиска промяна на закони и ЕС да си пази по-строго тайните.

Случаят Сноудън постави отново казус – докъде стига глобалното шпиониране, повдигна пак споровете докъде трябва да се простира ролята на държавата, докъде е свободата на личността. Това е либерализъм-авторитаризъм, не е ляво-дясно.
Бенджамен Франклин казва, че онези,, които са готови да жертват част от свободата си за повече сигурност, един ден ще загубят и двете. Сноудън е престъпил закона, но поставя въпроса докъде сигурността може да посяга на свободата.

И онези, които се имат за десни, и размахват като библия по площадите „1984“ на Оруел, и го цитират, нека се замислят. Нищо не е толкова просто, колкото изглежда.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.