„Файненшъл таймс“: „Поколението F“ в България оглавява протестите

На протеста
Нестандартни протестиращи момичета. Снимка: Булфото

Протестите, състоящи се ден след ден вече месец, не са израз на недоволство от конкретно правителство, а от цялата политическа класа, от усещането за шуробаджанащина и икономическа стагнация. Това пише британският в. „Файненшъл таймс“ в репортаж от България, озаглавен „Поколението F“ в България оглавява протестите срещу корупцията$.

На фона на разтърсваните от бурни протести в последните седмици Турция, Бразилия и Египет, по-малката и мирна досега България с население от 7,4 милиона души привличаше по-малко внимание.

Мащабът и продължителността (до 30 000 души всеки ден само в София) на протестите в най-бедната страна в Европейския съюз обаче са безпрецедентни от падането на комунизма преди двайсет години досега.

„Отвратена съм от наглостта на българските политици“, казва 38-годишната Елена Колева, адвокат от София. „Тях изобщо не ги интересува какво мислят хората. Единственото от което се вълнуват е как да откраднат от държавата. И това продължава над 20 години“.
22-годишният Димитър Немски от Пловдив, вторият по големина град в страната, казва, че „без значение от цвета на политика, всички те защитават нечии олигархичен интерес“.

Правителството до голяма степен игнорира излезлите по улиците свои граждани, очевидно надявайки се демонстрациите им да затихнат с началото на отпускарския зезон. Миналата седмица военният министър Ангел Найденов заяви в телевизионно интервю, че правителството има голяма подкрепа и „няма причини да се притеснява“.

Експертът в областта на връзките с обществеността и писател Максим Бехар казва, че тези протести се различават от всички останали в България досега и може да продължат по-дълго от очакваното – отчасти защото са движени от социалните медии.

Въпреки ниските доходи на хората, България се превърна в една от най-ползващите „онлайн“ услуги страни благодарение на огромните инвестиции във високоскоростен интернет. Това създаде младо, креативно и комуникативно поколение, което Бехар нарича в наскоро публикуваната си книга „Поколение F“.

Софийските протести се идентифицираха с хаштаг #DANSwithmе. Отначало те се появиха в общността Туитър, а после се прехвърлиха във Фейсбук, където 2,5 милиона активни българи прекарват известно време ежедневно, казва той.

„Файненшъл таймс“ цитира първия български еврокомисар и понастоящем един от водачите на реформистко опозиционно сдружение Меглена Кунева, която казва, че протестите са „революция на достойнството“ срещу върхушка, свързвана с корупция и безнаказаност. Протестите обединяват обществото, не го разделят. Разделителната линия е между гражданите и мафията, смята Кунева.

Иван Тодоров, професор по право в София, подчертава, че настоящите протести са първите в България, предизвикани не от бедността, а от „интелигентни хора, на които им е омръзнало от корумпирани политици“. Те (протестите) може и да затихнат през август, но вероятно ще се завърнат с пълна сила на есен.

В Пловдив, 57-годишната библиотекарка Маргарита Ботева, която сега работи в ресторант, е съгласна, че протестите няма да отминат скоро. „Нашето поколение преживя някои от зверствата на комунизма – но тези зверства изглежда не са свършили“, казва тя. „Продължават да ни лъжат без никакъв срам“.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.