Престъпни мрежи между бизнесмени и политици се разплитат в Чехия

Ройтерс

Петър Нечас и Яна Нагиова. Колаж: вип

Полицейските акции, които миналия месец свалиха премиера на Чешката република, са били част от друго разследване на организираната престъпност, което може да разкрие мрежа от корупция, обхванала тази страна член на Европейския съюз. Прокурорите не разкриват подробности от разследването си, но местните медии, цитирайки, според тях, изтекли документи на прокуратурата, твърдят, че то е насочено срещу личности, известни в страната като „кръстници“ – посредници, които действат като свръзка между световете на политиката и бизнеса.

„Има хора, които използват всякакви подмолни мрежи, за да получат, каквото искат“, казва Иржи Пехе, бивш съветник на някогашния чешки президент Вацлав Хавел. „Сега, най-после, те за пръв път са обект на разследване и това е истински пробив.“ Чешките прокурори съобщиха, че провеждат разследване, съставено от три разклонения, които според тях са свързани – подозрения за корупция, предполагаема злоупотреба с власт от страна на държавни служители и един елемент, свързан с организираната престъпност.

Миналия месец полицаи, някои от тях с качулки и автоматични оръжия, нахлуха в правителствени сгради, банки и частни домове. Те обвиниха осем души, един от които сътрудник на премиера Петер Нечас – някои от тях в корупция, други в злоупотреба с власт. Нечас подаде оставка, заявявайки, че макар и да не знаел за каквито и да било нарушения, аферата е привлякла прекалено голямо внимание.

В понеделник  на 8 юли прокурорите поискаха парламентът да отмени имунитета на Нечас, за да може той да бъде привлечен под отговорност заради предположения, че е предложил постове в държавни компании на трима членове на парламента. Бившият премиер, който спечели уважение за борбата си с корупцията, докато беше на власт, каза, че ще се бори срещу обвиненията.

Никой от хората, привлечени под отговорност до момента, не е обвинен в нарушение, свързано с организирана престъпност. Но прокурорът Иво Ищван каза пред чешката телевизия, че трите клона на разследването се разработват като един случай, тъй като едни и същи хора или групи хора се появяват в повече от едно разклонение.

Чешките вестници, цитирайки, според тях, изтекли полицейски документи, твърдят, че в хода на разследването прокурорите са се натъкнали на доказателства, които са ги накарали да повдигнат останалите обвинения, които не са свързани с организирана престъпност. Дори след като на осем души бяха повдигнати обвинения и това предизвика шок сред чешката политическа върхушка, прокурорите, ръководещи разследването и базирани далеч от столицата в провинциалния град Оломоуц, за да е сигурно, че ще са безпристрастни, казаха пред репортери, че все още работят по разследването и издирват други заподозрени.

„Разследваме организирана престъпна група“, каза на брифинг след акциите Роберт Шлахта, началник на полицейския отдел за борба с организираната престъпност. Той допълни, че тази част от по-голямото разследване е все още в ход. За пръв път в това разследване, следователите опитват да хвърлят мощна светлина върху задните стаички на чешкия обществен живот, откакто през 1989 г. страната с 10,5 милиона население отхвърли комунизма в т.нар. Нежна революция.

Едно задълбочено разследване ще допринесе за успокояването на чуждестранните инвеститори, които искат да влагат средства в нововъзникващите европейски пазари, тъй като те предлагат по-висока възвръщаемост от старите икономики, но често биват отблъсвани от културата на рушвета. Те освен това биха помогнали на чешкото общество да възстанови доверието си във върховенството на закона.

Полицията и прокурорите отказаха да дадат повече подробности за това кого разследват от съображения, че всяка допълнителна информация би могла да насочи кои са заподозрените. Шлахта каза на същата пресконференция, че разследването търси предполагаеми „клиентелистки връзки“ на организираните престъпници – един термин, който полицията използва, за да обозначи системите за покровителство.

Според официални доклади, юридически документи от други случаи и Вацлав Ласка, бивш полицай, който сега е активист срещу корупцията, системата работи по следния начин: „кръстниците“ заговорничат с държавите служители, за да осигурат договори за обществени поръчки на избрани компании.

Договорите се дават при завишени цени. Печалбата се поделя между бизнесмените, посредниците и политиците. Наличностите се изпират вън от страната в данъчни убежища посредством фирми с неясна собственост, казва бившият следовател Ласка. Чешкото контраразузнаване (Служба за информация и  сигурност – BIS) посочи в годишния си доклад за 2011 г., че този феномен подкопава доверието на гражданите в държавните институции и поради това „застрашава самите демократични основи на върховенството на закона“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.