Сноудън в спирала на шантаж между Русия и САЩ

Едуард Сноудън. Снимка: от тв екрана

Молбата за временно политическо убежище в Русия, подадена от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, е единственият му шанс да се измъкне от юридическата безизходица, в която се е озовал заради преследванията от страна на правителството в САЩ, пише „Росийская газета“.

Според руския юрист Анатолий Кучерена, предоставил правна помощ на Сноудън, американецът може до седмица да получи отговор и да напусне транзитната зона на московското летище Шереметиево, където пристигна в края на юни от Хонконг, напомня изданието.

Вашингтон настоява Сноудън, разкрил американски секретни програми за електронно следене, да бъде експулсиран, върнат в САЩ и съден по обвинения в шпионаж.

По думите на Кучерена американците правят всичко по силите си, за да остане беглецът възможно най-дълго в Русия, отбелязва „Росийская газета“. „Не са получавани никакви официални искания от САЩ да им бъде предаден Сноудън. Чуваме само политически изявления от американската страна. В международното право няма норми, които позволяват на Русия да го предаде на Америка в подобна ситуация“, цитира официозът коментар на руския юрист.

Конгресът на САЩ подготвя ответни мерки срещу Русия, ако Москва подслони избягалия анализатор на ЦРУ, пише „Комерсант“, като цитира американски сенатори. Те предлагат Вашингтон да разшири „списъка Магнитски“, налагащ санкции на руски служители, замесени в нарушения на човешките права. Друго предложение е САЩ да преразгледат своя отказ от финалната фаза в изграждането на системата за европейска ПРО.

Американски дипломатически източници на вестника изтъкват, че от ситуацията около Сноудън до голяма степен зависи дали Барак Обама ще разговаря с Владимир Путин в Москва през септември преди срещата на Г-20 в Санкт Петербург. Кремъл обаче не смята, че „факторът Сноудън“ е легитимна причина за влошаване на двустранните отношения, посочва „Комерсант“.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм предложи САЩ да помислят за бойкот на Зимните олимпийски игри в руския курорт Сочи през февруари, ако американският беглец получи убежище в Русия, напомня печатът. Олимпийският комитет на САЩ побърза да отхвърли тази идея.

Русия и САЩ влизат в спирала на шантаж, свързан със случая Сноудън, коментира московският политолог Игор Бунин пред „Независимая газета“.

Натиск има и от едната, и от другата страна – Москва заплашва да даде на Сноудън руско гражданство, ако например американският президент не пристигне в Санкт Петербург, твърди вестникът. „Ние заплашваме да предоставим гражданство на Сноудън, ако САЩ извършат действие с неприятелски характер, а САЩ ни заплашват с неприятелски по характер действия, ако дадем на Сноудън временно убежище. Това е чисто дипломатическа шантажна борба“, казва Игор Бунин.

По-рано руската Федерална миграционна служба потвърди, че е получила молба за временно убежище и попълнени анкети от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, пише „Комсомолская правда“.

Молбите за бежански статут се разглеждат обикновено три месеца, напомня вестникът, но предполага, че решението може да бъде взето и по-рано. Междувременно скандалният изобличител ще получи специална справка, с която ще може да пребивава в Русия и свободно да се движи из страната, се казва в статията.

Сноудън разкри тайни американски програми за електронно следене и Вашингтон го обвинява в разпространяване на секретна информация. Той се намира в транзитната зона на летище Шереметиево от 23 юни, когато пристигна в Москва с полет от Хонконг.

Нещата са задвижени може би защото беглецът е склонил да изпълни условията, поставени от държавния глава Владимир Путин – докато е в Русия, да не вреди на интересите на САЩ. Президентският прессекретар Дмитрий Песков заяви, че „Сноудън не е потвърдил това писмено“, но изтъкна, че според устни изявления на американеца напоследък той явно е съгласен с тези условия, посочва „Комсомолская правда“.

Русия дава временно убежище за една година и всяка година може да продължава срока с нови 12 месеца. Още не се знае дали Сноудън смята дълго време да остане в страната, добавя вестникът. Според руския адвокат Анатолий Кучерена, консултирал беглеца, той не е споделял с него намерение да замине в друга държава, след като получи убежище в Русия, но „по всичко личи, още не е взел окончателно решение“

Сноудън с неговия „пиар ход не представлява особен интерес за нас, за Русия, за тайните служби“, уверява читателите на „Комсомолская правда“ Сергей Шестов, бивш съветски полковник от КГБ.

„Не гледаме на него с лошо око“, обяснява ветеранът. Сноудън обаче „смята да си остане пацифист и да се бори с нарушенията на демокрацията не само в Америка, но и в цял свят. Да го оставим у нас под какъвто и да било предлог – насила или доброволно – просто не виждам смисъл в това“, заключава Шестов.

Междувременно експерти разсъждават дали Сноудън има реални шансове да се задържи в Русия, пише „Росийская газета“. На среща с правозащитници в Шереметиево американецът изтъкна, че няма намерение да остане в Русия, но се нуждае от временно убежище, за да получи документи, с които да отпътува за друга страна, напомня изданието.

Чужденец, потърсил убежище от страх за живота си и получил статут на бежанец, трябва да се намира в същата тази страна. Ако все пак реши да я напусне, ще му издадат документ, заместващ международен паспорт, но страната на убежище вече няма да отговаря за сигурността му, обяснява политологът Владимир Волох, бивш зам.-директор на ФМС.

Ако Сноудън не изчака решението на Русия и поиска убежище от друга страна, най-вероятно ще му откажат и двете държави, смята експертът. „Щом някой наистина е застрашен, той не е турист, който си избира страна, предлагаща по-добра почивка“, коментира Волох.

Майката на руския летец Константин Ярошенко, осъден в САЩ, помоли външното министерство в Москва да размени Сноудън срещу нейния син, информира „Утро“. „За какво ни е този Сноудън?“, цитира електронният вестник думи на Любов Ярошенко пред РИА Новости.

Според нея САЩ биха склонили, защото имат по-голяма нужда от Сноудън. Ако пък Русия му предостави политическо убежище, само ще си изостри отношенията с Америка.

Константин Ярошенко излежава в САЩ 20-годишна присъда за опит да вкара в Америка голяма партида кокаин. Той отрича твърдения на прокуратурата, че е работел за Виктор Бут – руски бизнесмен, осъден в САЩ на 25 г. затвор за търговия с оръжие, пояснява „Утро“.

Предложение Сноудън да бъде разменен срещу Бут и Ярошенко направи по-рано лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски, припомня изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.