Македонски социалисти – без промяна

В Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) всичко е същото и след смяната на Бранко Цървенковски. Макар със сменени фигури в ръководството, включително на лидера, и Зоран Заев сега да заема този пост, навиците си остават.

СДСМ все още е лоша опозиция, каквато беше и по-рано. Партията все така лошо менажира проявите си. Така Заев продължава да се държи като заместник председател и „местен лидер“ на СДСМ, а не като водач и излиза пред обществеността с гафове с почти еднакво гротескно съдържание като онова изказване „ще ядем живи хора“.

След това на ноевия генерален секретар Оливер Спасовски, на новия говорител Петар Шилегов и на новия съветник за връзки с обществеността Роберт Поповски им трябват дни, за да поправят впечатлението за Заев – демек погрешно, в обществеността.

В цялата тази бъркотия кой какво точно казал, какво е искал да каже, какво мислел, а какво излязло, партията забравя големите обещания, по които тябва да дебатира и да печели симпатии сред гласоподавателите, ако иска да направи промяна.

Последното изказване на Заев, че в комисията за лустрация има доносник, не само че изглежда като гаф, но е и интересно. Добре, СДСМ заяви публично чрез съобщения, че не им харесва лустрацията като процес, заявява, че комисията работи според партийни принципи, че се лустрират само политически неединомишленици (Милчин, Фръчкоски), че не работи прозрачно и въз основа на документи.

Затова преди половин година СДСМ изтегли членовете си оттам. Изявлението на Заев, че ще делегитимира комисията като обяви публично шокираща информация – че сред онези, които ловят доносници, има доносник, на пръв поглед изглежда фантастично, интересно и съществено. Но след това изявление последва мълчание.

Безспорно е, че опозицията е тази, която трябва да проверява институциите, да сочи грешките на функционерите, да шиканира онези, които работят в противоречие с държавните интереси, водейки се от партийни или от лични позиции.

Безспорно е, че лидерът на най-голямата опозиционна партия Заев знае, че някой от комисията за лустрация, онази, която лови доносници, за да не се повтори политическото преследване, е бил сътрудник на тайните служби.

Но когато дни наред, освен празните приказки на Заев, не се вадят документи за такова сериозно обвинение (и пред обществеността, и в самата институция), когато не се казва кой е доносникът, не остава нищо друго, освен да си помислим, че при липса на други идеи СДСМ си прави майтап. А това показва, че засега в сравнение с предишния период нещата не са се променили много.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.