Оръжия и расизъм – изводите от случая с Трейвън Мартин

Протест след смъртта на Трейвън Мартин. Снимка: от тв екрана

Няма как случаят с Джордж Зимерман, който бе оправдан в събота по всички обвинения във връзка с убийството на Трейвън Мартин, да се разглежда като нещо друго освен тъжен коментар за състоянието на междурасовите отношения и битката около правото за притежание на огнестрелно оръжие в днешна Америка.Няма съмнение, че е заради расата – попитайте всеки чернокож, включително президента Обама, и той ще ви разкаже поне няколко истории, които зловещо приличат на случилото се в онази дъждовна нощ в Санфорд, щата Флорида.

Макар осъждането на Зимерман да можеше да доведе до един емоционален катарзис, все още щяхме да сме страна, измъчвана от расизъм, който продължава да съществува във все по-прикрити форми, въпреки оптимистичната оценка на Върховния съд, „че нещата са се променили драстично“, както посочи той в своето решение от миналия месец, с което отмени основната част от Закона за избирателните права от 1965 г. (Министерството на правосъдието е право да продължи разследването си дали Зимерман може да бъде преследван по силата на федералното законодателство за гражданските права).

Съдебните заседатели излязоха с присъдата, след като бяха помолени да разгледат действията на Зимерман на фона на печално известния вече закон „Отстоявай територията си“ . Според закона, чиито версии се срещат в над 20 щата, човек може да използва смъртоносна сила, ако той или тя „основателно сметне“, че е необходимо да предотврати смърт или тежка телесна повреда – малко препятствие, което прокурорите по това дело неуспешно се бориха да преодолеят.

Тези закони звучат сякаш трябва да се прилагат по интуиция – кой би твърдял, че няма да се предпазиш срещу тежка телесна повреда? Но, разбира се, концепцията за „основателното убеждение“ се превръща в смъртоносна опасност, когато са замесени огнестрелни оръжия. И когато „Отстоявай територията си“ намери пресечна точка с хлабавите закони за открито носене на огнестрелно оръжие, той по същество работи в полза на всеки, който е решил да изземе ролята на правоохранителните органи, притежава 9-милиметров пистолет Кел-Тек и е озлобен.

Дотук годината е лоша за контрола върху огнестрелните оръжия. Но ако не друго, подобни случаи трябва да събуждат същата загриженост, каквато и масовите убийства, които винаги предизвикват национален протест и обещания за законодателни промени. Бяхме окуражени, че в изявлението си след произнасянето на присъдата президентът Обама не изпусна възможността да осъди за пореден път „вълната от насилие с огнестрелни оръжия“, заливаща страната.

На края, най-плашещото е, че има толкова много хора с огнестрелни оръжия, които са като Джордж Зимерман. Законите и правосъдието може никога да не успеят да елиминират напълно страха и расизма, но също така не трябва нашите закони да позволяват и дори да спомагат за прилагането на най-смъртоносните формулировки в тях. Трейвън Мартин беше едно невъоръжено момче, което се прибираше от магазина за хранителни стоки. Ако можеше само Флорида да му върне живота така лесно, както връща обратно пистолета на Джордж Зимерман.

Още по темата: В Америка все още е твърде черно и бяло

„В Америка все още е твърде черно и бяло“ – пише в редакционна статия вестник „Индипендънт“ във връзка с оправдателната присъда на Джордж Зимерман, който миналата година застреля във Флорида чернокожия тийнейджър Трейвън Мартин.

Британският вестник коментира, че въпреки напредъка в областта на гражданските права, отбелязан през последния половин век, пример за който е и чернокожото семейство, което в момента живее в Белия дом, расизмът продължава да нанася вреди и не е изкоренен в Америка.

Оправдателната присъда на Зимерман, който е бял, е малко вероятно да е краят на съдебната сага „Трейвън Мартин“, пише „Вашингтон пост“. Вестникът отбелязва, че след оправдаването на Зимерман, застрелял невъоръжения тийнейджър, защото му се сторил подозрителен, съдебната драма около смъртта на чернокожия младеж може да продължи с евентуално повдигане на обвинения в нарушаване на граждански права.

Молитви, гняв и протести след произнасяне на присъдата по случая във Флорида, обощава ситуацията „Ню Йорк таймс“. Вестникът пише, че оправдателната присъда на Зимерман е отекнала изключително силно в обществото, като реакциите са били най-различни – от проповеди до улични протести. „Реакциите срещу присъдата показват, че междурасовите отношения в много части на страната продължават да са силно поляризирани, особено що се отнася до американската правосъдна система и полиция“, коментира „Ню Йорк таймс“.

Мирните демонстрации на афроамериканци, възмутени от оправдаването на Зимерман, на места прерастнаха в сблъсъци с полицията, предаде ИТАР-ТАСС. В Ню Йорк полицията арестува двайсетина от най-агресивните граждани, организирали митинг на Таймс скуеър. В него са участвали няколко хиляди души. Много ог тях носели плакати с надпхиси „Няма справедливост“ или били облечени с тениски, на които пишело „Застреляй ме, аз съм чернокож!“.

Протести на чернокожи американци има във Филаделфия, Чикаго, Маями, Сан Антонио и Лос Анжелис. Президентът Барак Обама призова към спокойствие, изтъкна, че САЩ са правова държава и напомни, че съдът се е произнесъл по случая.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.