Русия разбулва петролни тайни

Русия разкри държавна тайна – за пръв път в историята съобщи официални данни за запасите си от горива, пише „Комерсант“.

На 5 юли премиерът Дмитрий Медведев подписа постановление, с което разсекрети информацията. Към началото на 2012 г. в страната е имало 28,7 милиарда тона петрол и 68,4 трилиона куб. метра газ. Публикуваните данни обаче не предизвикаха сензация. Запасите са пресметнати според руската класификация и няма как да бъдат съпоставени с данни от други страни, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Основната разлика между руската и международната система е, че руската не взема предвид дали добивът е рентабилен. Руската класификация отчита запаси, дори ако е неизгодно да се добиват, обяснява за изданието Валерий Нестеров от аналитичния център „Сбербанк инвестмънт рисърч“.

Пазарите разполагат вече с данни за руските запаси от петрол и газ, макар и неофициални. Според годишния доклад на „Бритиш петролиъм“ доказаните запаси от петрол в Русия са 11,9 милиарда тона, което й осигурява осма позиция в света, уточнява експертът.

В първата тройка според „Комерсант“ са Венецуела (46,5 милиарда тона петрол), Саудитска Арабия (36,5 милиарда тона) и Канада с 28 милиарда тона.

Руското министерство на природните ресурси и екологията обмисля нова система за оценка на запасите, която да изведе страната на трето място. Но според източник на „Комерсант“, запознат с проекта, сравненията с международните данни ще са некоректни и занапред.

Булото на секретност, покрило руските петролни запаси, е вдигнато до голяма степен формално, което едва ли ще насърчи приток на инвестиции в страната, смятат експерти на „Независимая газета“.

Влизайки в някакво партньорство в Русия, чуждите компании преценяват най-напред перспективите на проекта и конкретното находище, а не ресурсната база на страната като цяло, твърди Юлия Войтович, аналитик от агенция Инвесткафе.

Разсекретяването на запасите може да е формално, но има и други фактори. Дали след като казаха „А“, руските власти ще кажат и „Б“, като минат на западния стандарт за отчитане на запасите, пита се шефът на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Cимонов.

Оценката на „Бритиш петролиъм“ е 12 милиарда тона, американското издание „Ойл енд гас джърнъл“ дава още по-ниска – 7 до 9 милиарда. Сиреч 30-40 на сто от резервите може просто да се изгубят. Което пък може да нервира инвеститорите. Разликата в оценките ще се отрази зле на техните нагласи, прогнозира специалистът.

Москва разсекрети данните „заради приток на пари“, но има и друг важен фактор. Често упрекват Русия, че добива годишно повече петрол и газ, отколкото открива в нови находища, напомня „Росийская газета“. Официозът цитира реакция на ресорния министър Сергей Донской: „Сега вече ще можем да не крием професионалните успехи на хората от петролния и газовия бранш – благодарение на тях вече от 8 години запасите от горива нарастват повече от добивите“.

Миналата година в Русия са открити 49 находища. Запасите от петрол са нараснали с 650 милиона тона, от несвързан газ – с 800 милиарда куб. метра, уточнява всекидневникът.

Според оценки на министерството, горивният потенциал на Русия ще е достатъчен за икономиката й поне още 30 години, ако не се увеличава темпото на добива, пише „Московский комсомолец“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.