Борисов ще преговаря с БСП, …за да спре дебойковизацията

ГЕРБ е в изолация, опитва се да излезе с помощта на Плевнелиев

Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Защо Борисов предложи да запали лулата на мира с БСП? Заяви, че е готов на компромис, имало омраза и напрежение между партиите, предлага преговори с БСП и ДПС.
Още неизрекъл тези неща по телевизия „Европа”, и президентът Плевнелиев на другия ден, на откриването на магистрала „Тракия”, се хвърли да му помага и вече посочи виновен, че не се получава – „Управляващите избраха реваншизма и вместо диалог с най-голямата опозиционна партия, решиха да зависят от „Атака”.
Същи яден БСП и ДПС заявиха, че се готови да преговарят, но ГЕРБ да се върне в парламента.
Какво точно иска Плевнелиев? БСП и ДПС да преговарят с Борисов извън парламента? Някак, да се уговарят на тъмно по хотелите?

Най-напред, ако се върне в парламента, ГЕРБ ще премахне възможността да изтиква като плашило Волен Сидеров и „Атака”. Защото тогава ще отпадне проблемът с кворума. С ГЕРБ в залата няма нужда от „Атака”, за да се постигне кворум.
И така ще се види, че целият проблем със Сидеров е създаден от ГЕРБ, които нарочно напуснаха парламента, за да поставят БСП и ДПС в положение да зависят от „Атака”.

На какво се дължи все пак желанието на Борисов за преговори?

ГЕРБ и Борисов са в изолация и това е същността на политическата криза

Това не го казват открито политолози, не го формулират като проблем. Новият реформаторскии блок също е изключил ГЕРБ. ДСБ казва, че ще прековаря с всички десни без ГЕРБ.
Борисов съвсем основателно пита – Ами като не искат с ГЕРБ, с кого?

Цялата организация с тия мирни предложения показва, че и ГЕРБ и кръга около Плевнелиев разбраха, че ГЕРБ е в безизходица, а новите опити на политическите конструктори за алтернатива на ГЕРБ няма да доведат до победа на изборите.
Десните ще трябва да се прегърнат с ГЕРБ в бъдещ парламент. Няма друг начин. Борисов и ГЕРБ ще останат най-силните вдясно, за съжаление. Партия „Република”, десен блок, такива като Саша Безуханова, която готвят за премиер или министър и вицепримиер, могат само да се опрат на него. Десните са обречени на Бойко Борисов.
А като се кандидатират на изборите отделно от ГЕРБ, ще вземат основно от неговите гласове, а не от БСП. И така на следващи избори, особено ако са наесен, БСП ще излезе като първа сила, ГЕРБ ще остане на второ място. Тъй като сега ДПС, ГЕРБ и „Атака” имат сборно 143 депутати, съвсем реалистично е в следващия парламент да имат повече от 120. Пак патова ситуация, пак без ГЕРБ.
Затова ГЕРБ трябва да излезе от изолация. Дали и как ще стане това?

Най-напред

Цветанов трябва да влезе в съда

Най-вероятно и в затвора. Защото има две обвинения, а едно трето седи в резерв – това за докторите от Горна Оряховица. Юристи са категорични, че по този казус съдът може да го осъди на две заседания, без никакви свидетели. Има протоколирано в парламента и излъчено по телевизиите нарушение на закона, който казва, че СРС не може да се използва за цели извън наказателното производство. Независимо дали са разсекретени или не са. До 5 г. затвор за длъжностно лице.

Самият Борисов може да стане обвиняем най-малко по две дела, които съдебната власт услужливо сега не иска да придвижва, а няма и скоро да придвижи.
Желанието на ГЕРБ за диалог е и опит да се опази от съдебно преследване. Каквото и да се приказва, прокуратурата не смее да посегне на водеща политическа сила. Случаят с Цветанов очевидно се развива с негласното одобрение на Борисов. Но самият Борисов ще остане незасегнат, докато не се свие още влиянието му. Балканският опит с осъдени бивши премиери и министри това показва.

По същество ГЕРБ не е партия

Това е заблуда. Групировката на Борисов завзе властта и с авторитарни методи притисна икономиката, фирмите, съдебната система, медиите, мачкаше разделението на властите, злоупотребяваше с власт, посегна на свободното общество въобще.
Това, че сегашните вършат глупости, не отменя какво беше управлението на ГЕРБ. Последствията от него трябва да бъдат разчистени. Това е ордата на Борисов. На кланов принцип – „Айде наш’те, бихме ги” – тя е завзела структури на местната власт, на държавната. И сега тече процес на дебойковизация, който трябва да продължи. ГЕРБ иска да преговаря и ще опита всички възможности този процес да спре.
Случаят с Пеевски и други издънки от страна на БСП и ДПС на Борисов му дойде дюшеш и му закрепи положението.

Сега ГЕРБ се опитват да излязат от изолацията. И слабите десни ще се опрат на Борисов, нямат друг избор. Дори да излязат срещу него на избори, в следващ парламент няма къде да идат. И изглежда вече осъзнават, че спешни избори не са в техен интерес.

От reduta.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.