Разнолик национализъм

Протестите в град Пугачов. Снимка: от тв екрана

Убийството в град Пугачов, Саратовска област, разтърси руското общество. Всъщност нищо смайващо – местните жители се разбунтуваха срещу една бандитска общност.

Показателно е не поведението на властите или на пугачовци, а по-скоро реакцията на федералните медии и на политиците. Те фактически заявиха, че само конституцията им пречи да настояват за депортиране на саратовската чеченска диаспора. Интересно е да сравним събитията в Пугачов с безредиците в Ческе Будейовице, където вече седмици не стихва друг междуетнически конфликт – чешко-цигански.

Размириците в Пугачов започнаха на 6 юли – младежи се сбиха и стана убийство. От ръката на 16-годишен чеченец загина млад мъж на 20 години с руско-татарска кръв. Безредиците в Ческе Будейовице избухнаха по-рано, макар в Русия кажи-речи никой още да не ги е забелязал. Всичко започна от „детско сбиване в пясъчника“, иронизира известният чешки социолог Федор Гал. После то прераснало в масов сблъсък на битова почва и за ден-два се превърнало в междуетнически чешко-цигански конфликт.

От 29 юни насам чешки националисти, десни активисти и просто недоволни от наличието на голямо гето в Ческе Будейовице излизат веднъж седмично на демонстрация. И се опитват да нахлуят в махалите на ромите, както в Чехия наричат политически коректно циганите, независимо дали са местни – кореняци, или са надошли от съседна Словакия, Румъния, Молдова или Балканите. Демонстрациите събират всеки път по неколкостотин души, дори над хиляда и се налага полицаите да ги разпръсват със сила, като задържат от 30 до 150 „погромаджии“.

Приликите между размириците в тиха Чехия и събитията в Саратовска губерния са повече от различията. Основната разлика е, че пугачовци дръзнаха да бунтуват открито едва след убийството. А хората в Будейовице започнаха проявите си след сбиване на детска площадка. Никой никого не уби, само се поступаха някакви тийнейджъри, после техните родители и се стигна до меле.

Наистина парадоксално, но чехите (дори да са само радикалните) излязоха явно по-агресивни от руснаците. Поне според формалния повод за безредиците, защото пугачовци и жителите на Будейовице имат сходни претенции към „пришълците“: те убиват, осакатяват, ограбват и „не живеят като другите хора“.

Да видим как представят събитията в Пугачов и Ческе Будейовице съответните национални медии. Руските пишат за „небивал бунт“, едва ли не революция. Описват реакциите на шефове на федерални ведомства. Поместват разсъждения на председателя на Държавната дума, че конституцията пречела да се изпълни искането на „въстаналите“ и общините да изселват провинили се обратно „по постоянно местожителство“.

Накрая, пишат за националисти, направили опит да се намесят в конфликта, но възпрепятствани я от казаци, я от полицаи. Изобщо конфликтът се раздухва и от медиите, и от официални лица, превърнали го в събитие от общонационален мащаб. Защото чиновниците и депутатите, хора твърде неполиткоректни, често се изказват поне тъй остро като официално регистрираните лидери на националистически движения.

Колкото до Чехия, отношението към събитията в Будейовице разцепи обществота. От една страна, повечето журналисти за разлика от руските търсят начин да отразяват конфликта премерено, непредвзето. Националистическата му съставка не се изтъква, напротив – по-скоро се премълчава. Само експерти и правозащитници споменават неонацисткия принос в организирането на хилядните будейовицки маршове срещу циганските махали. Властите са склонни да пренебрегват този компонент.

Събитията се коментират активно само от популисти като сенатора Томио Окамура – въпреки своя смесен японско-чешки произход той открито се изказва като националист. Предложенията им впрочем са тъй космически по мащаб (чехите да подкрепят например създаването на цигански щат в Индия), че само абсолютните лумпени ги приемат насериозно.

Чешките правозащитници пък наблягат тъкмо на това – открито неонацисткия характер на безредиците в Будейовице. Докато хората в Пугачов настояваха за оставка на главния местен полицай, гледал през пръсти какви ги върши чеченската диаспора, правозащитниците в Чехия поискаха оставка на местния полицейски началник, задето се опитал да скрие националистическия подтекст на събитията.

Решил да брани протестиращите от наказателна отговорност не за съпротива срещу полицията, а за разпалване на етническа вражда, полицаят заяви, че демонстрантите наричали „черни свине“ не циганите, а колегите му – с черни униформи и каски.

В крайна сметка се очертава интересна картина. Събитията в Пугачов и в Ческе Будейовице са доста близки, ако погледнем причините, твърде различна е обаче реакцията на обществото, медиите и властите в двете страни. В Русия най-спокойният елемент, стабилизиращ ситуацията, е самото население – то иска само да бъдат задоволени общо взето ограничените му искания.

А радикали са частично журналистите и на първо място руските власти – те незабавно превърнаха конфликта, който почти сигурно би си останал битов, в открито националистически. Причина явно са нагласите на самата управляваща класа и на медиите, обслужващи нейния интерес, които съзнателно или инстинктивно се мъчат да спечелят популярност от темата за национализма.

Съвсем различни са нещата в Чехия. Националистическият дневен ред явно получава силна морална подкрепа – гарантира му я голяма част от обществото, включително правоохранителните органи. Но само неприкрити популисти си позволяват категорично да подкрепят националистите. Другите симпатизанти на будейовицкия протест не го правят – привлича ги по-сдържаната медийна позиция, а и се боят от радикален натиск на местните правозащитници.

Прочее, контрастът с Чехия ясно показва, че най-големият популист в днешна Русия е властта. И за да постигне своите цели, тя е готова да цепи обществото пак и пак, да използва в играта и най-опасните теми, криещи потенциал за истинска гражданска война. И вероятно най-добре биха открили общ език дори не чешките чиновници с руските, а политиците от Русия с националистите от Будейовице, навлекли якета бомбър. Дума няма – сродни души!

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.