Путин иска примирие, Европа отвръща с антируска ос

Президентът на Русия Владимир Путин иска да приключи мандата си с примирие със Запада. Той обаче не скланя и това е.

Отказът на Москва да екстрадира Андрей Луговой във Великобритания бележи пиковия момент във влошените отношения между Русия и западния свят. Снимка: Ройтерс

Путин предложи на САЩ сътрудничество при създаването на система за противоракетна отбрана. Като отправи това предложение, президентът за пръв път намекна, че Русия е взела страната на Запада в противопоставянето с Иран. Идеята на руския държавен глава обаче не беше приета. Юлската среща на върха Русия-САЩ беше по-скоро разочароваща.

Под въпрос беше поставено и стратегическото партньорство на Русия с Европейския съюз. Идеята за енергиен алианс между Москва и Брюксел вече дори не се обсъжда. В цяла Източна Европа избухнаха войни около изграждането на бъдещите петроло- и газопроводи. Влиятелните европейски страни правят всичко възможно за диверсификация на руските петролни потоци, насочени към западните пазари. По този начин Западът се стреми да ограничи влиянието на Русия върху голямата политика на Евросъюза.

На европейските пазари не се допускат руски компании. Зад всеки руски бизнесмен или милиардер Западът съзира ръката на Кремъл. Създават се специални правителствени комисии, които да защитят западната икономика от т. нар. руски държавни капиталисти.

Наистина, и Русия променя правилата на играта и не се придържа към старите договори и договорености. Федерацията отказва да подпише Енергийната харта, лишава от преференции западни енергийни компании, излиза от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и не проявява желание да продължи договора за партньорство и сътрудничество с Европейския съюз.

Засега никой не вярва сериозно, че между Русия и Запада може да избухне нова Студена война. За подобно нещо като че ли няма никакви основания. Та нали Москва не се стреми да завоюва нови страни и територии? Бившите страни от Варшавския договор отдавна са включени в системите на НАТО и ЕС. Членки на Северноатлантическия алианс и Евросъюза са готови да станат дори и много от постсъветските държави, например Грузия, Украйна и Азербайджан.

През последните години Западът често се опитваше да упражнява натиск върху Москва във връзка с войната в Чечения, ареста на бившия шеф на Юкос Михаил Ходорковски и „оранжевата революция“ в Украйна. Дори да избухне нова Студена война между Русия и Запада, причината ще е чисто психологическа.

Както неведнъж се е говорило в Москва, Западът прекали и на Москва й писна. ЕС и САЩ осъждат всичко, направено от Русия. Те не виждат позитивните промени в страната. И предпочитат да възприемат Русия само като неопитен партньор, без да искат мнението й по глобалните въпроси.

Русия вижда, че европейската архитектура на 21 век се изгражда без нейно участие. За една традиционно европейска страна това е неприемливо. Това е същността на цялото заплетено кълбо от психологически причини, което може да предизвика война.

Убийството на Литвиненко, бившия подполковник от Федералната служба за сигурност, е пиков момент в конфликта между Москва и западния свят. И наистина, от страниците на европейските вестници лъха злобата и омразата на една Студена война.

Великобритания ще настоява пред ЕС Общността да се присъедини към позицията на Лондон по делото “Литвиненко”. Съответно в Европа може да се появи мощна антируска ос. В нея ще влязат Лондон и Варшава, която е вероятно да сплоти около себе си балтийските държави и Румъния.

Но да не забравяме, че за скандала около делото “Литвиненко” отчасти е виновна и Русия. Тя не биваше да нажежава страстите, но поведението й може да бъде разбрано.

Москва не може да екстрадира Андрей Луговой, заподозрян в убийството на Литвиненко, защото конституцията го забранява. Великобритания също няма право да настоява за екстрадицията на Луговой. Нали самото кралство не иска от арабските страни да екстрадират терористите, извършили атентати в Лондон? Това е типичен пример за двойни стандарти, от които толкова се дразни Москва.

Грешката на Русия е, че не афишира хода на разследването на убийството на Литвиненко. Западните вестници публикуват слухове и черен пиар. Съответно Москва губи информационната война, а западното обществено мнение продължава да смята, че Русия е виновна за смъртта на Литвиненко.

Разбира се, наказателният процес срещу Луговой няма да предизвика Студена война и до седмици напрежението в руско-европейските отношения ще започне да спада.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.