Тържества и благотворителност за 95-ия рожден ден на Нелсън Мандела

Франс прес

Нелсън Мандела и Барак Обама. Колаж: от тв екрана

Детски хорове, изкачване на Килиманджаро, лозунг, разпънат на френската колоездачна обиколка Тур дьо Франс – множество символични или благотворителни прояви се организират, когато светът отбелязва 95-ия рожден ден на бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела. До него обаче ще достигне само ехото от всички тези събития, тъй като той от близо месец и половина е в критично състояние в клиника в Претория.

През 2010 г. ООН обяви 18 юли за Ден на Нелсън Мандела и призова хората по целия свят да извършат по едно добро дело в чест на бившия южноафрикански президент и да посветят символичните 67 минути от времето си на 67-те години на политическа активност на южноафриканския Нобелов лауреат за мир.

Оптимистични изявления, най-вече тези на бившия президент Табо Мбеки, накараха хората да повярват, че Мандела скоро може да бъде изписан от болницата. Но вчера южноафриканското президенство подчерта, че няма промяна в състоянието на бившия лидер след последната предпазливо оптимистична здравна сводка.

Мандела диша с помощта на респиратор и целият свят смята, че той е в агония през последния месец. От 27 юни той е в критично, но стабилно състояние и комуникира с поглед с посетителите си, които са предимно членове на неговото семейство.

„Мандела реагира добре на лечението“, каза вчера президентският говорител Мак Махарадж.

Героят от борбата срещу апартейда е настанен в частна клиника в южноафриканската столица заради хронична белодробна инфекция, последица от 27-те години, прекарани в затвора по времето на расисткия режим на бялото националистическо малцинство, срещу което той се бори и което после той свали от власт, без да е воден от желание за мъст.

Според ООН именно на този акт на помирение и опрощение, простиращ се отвъд преживените страдания и травматизма на цветнокожото мнозинство и белязан от изключителен алтруизъм, трябва да се отдаде почит по повод рождения ден на Мандела.

Мандела е роден на 18 юли 1918 г. в затънтено южноафриканско село в семейството на племенен вожд, починал много рано. Утре Мандела отбелязва 95 години, възраст, до която никой не предполагаше, че той ще стигне, тъй като здравето му непрекъснато се влошаваше.

Най-трогателният момент вероятно ще настъпи, когато, подобно на предходните години, хор от милиони южноафрикански ученици ще изпеят Честит рожден ден точно в 8 ч. местно време 6 ч. по Гринуич .

„Това е нашият начин да благодарим на Мандела“, казва министърката на националното образование на Република Южна Африка Мацие Анджелина Мочекга.

Благотворителните инициативи също ще изобилстват. Съседи ще боядисат стените на някое училище, щедри хора ще раздават дрехи на нуждаещи се деца и ще почистят гробовете на ветераните от борбата срещу апартейда. Ще се организират и конференции и дебати за набиране на средства за благотворителни цели.

Световни знаменитости обещаха също да се присъединят към инициативата. Британският магнат Ричард Брансън ще отдели 67 минути, за да направи, както той каза, света по-добър, стъпка по стъпка. През тези 67 минути той ще дава съвети на млади предприемачи.

Двайсетина американски града предвиждат също различни събития. В събота пък в Мелбърн, в Австралия, в чест на Мандела ще се организира грандиозен концерт. В Норвегия в скоро време ще има музикален фестивал, посветен на Мандела и на равнопоставеността в училищата.

Южноафриканските власти начело с президента Джейкъб Зума, за когото славните жертви, направени по време апартейда, са често пъти „ценен политически багаж“ в очите на света и на избирателите, също са предвидили много официални събития, сред които откриване на мост и на училища.

Въпреки че Мандела е в болница, Южна Африка настоя да организира на 18 юли шестата среща на върха ЕС- Африкански съюз, която обаче ще бъде доста по-ограничена от обичайното. Зума, който води кампания за парламентарните избори през 2014 г., трябва да ръководи церемония по предаване на ключовете на общински жилища в близост до Претория.

Властите избраха също така 95-ия рожден ден на бащата на южноафриканската демокрация, за да пуснат в обращение първите биометрични лични карти. Първите екземпляри от тези карти ще бъдат връчени на ветерани от борбата срещу апартейда като архиепископ Дезмънд Туту и Ахмед Катрада, приятел на Мандела, прекарал 26 години в затвора заедно с него.

Биометричните лични карти са нов повод за честване на съпротивата срещу апартейда. Един от нейните първи големи жестове беше изгарянето на пропуските, налагащи постоянни и унизителни проверки на цветнокожото мнозинство, което нямаше правото да пребивава в кварталите на белите извън установеното работно време.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.