Румънската армия се насочва към Днестър

в. Независимая газета

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Група молдовски депутати се канят да оспорят пред Конституционния съд договора за военно сътрудничество, подписан наскоро от Молдова и Румъния и фактически отворил за румънската армия вход към молдовската територия. Това заяви пред „Независимая газета“ (НГ) Артур Решетников, бивш министър на сигурността (бивш директор на Службата за информация и сигурност, б. р.), днес депутат от парламента на Молдова. Той посочи, че Румъния се готви да формира военен плацдарм на р. Днестър, контролирана днес от руски миротворци. Така обясни защо румънският президент Траян Бъсеску, пристигнал днес в Кишинев, е убеден, че „Молдова и Румъния ще се обединят далеч по-рано, отколкото смятат мнозина“.

* * *

Траян Бъсеску бе посрещнат в молдовската столица с букети и протести. Очакваха го членове на организацията „Съвет за обединение“, радетелка за сливане на „двете румънски държави“. Според изявление на тази организация, цитирано на сайта pan.md, за визитата на Бъсеску в Кишинев е подготвен списък от предложения за сближаване на двете „румънски общества“ с цел „възвръщане на румънското национално единство“. В Кишинев и други молдовски градове се състояха протестни митинги пред консулствата на Румъния.

„По-добре да не бяхме го канили“, обобщи тези дни мнението на своя електорат – половината страна, водачът на компартията, бившият молдовски президент Владимир Воронин. А депутатът комунист Артур Решетников, бивш министър на сигурността, обясни пред НГ какво отблъсква тези хора – изявленията на самия Бъсеску, „който не признава независимостта на страната ни“.

„Когато Молдова обяви независимост, Букурещ призна този факт като независимост от Русия, преходен етап по пътя към обединение с Румъния. Затова Румъния и до днес не сключва с Молдова базов договор и договор за границата. Неотдавна обаче подписа договор за военно сътрудничество и взаимодействие между молдовската полиция и румънската жандармерия. Тези документи легализират присъствието на румънски войски у нас. Веднага щом договорът бъде обнародван, комунистическата фракция ще го оспори пред Конституционния съд“, каза Решетников пред НГ.

Мнението на депутата споделя и „Лигата на руската младеж“, организирала протестите в молдовски градове. Сдружението заяви в декларация: „Визитата на Бъсеску буди особена тревога на фона на сключения неотдавна договор за свободно влизане на румънски войски в Молдова. Призоваваме ви (молдовските граждани, бел. на вестника) да се съберете край консулствата на Румъния в Белци и Кагул, също и пред Арката на победата в Кишинев, за да протестирате срещу румънската експанзия!“. В протестните акции се включи и партията „Патриоти на Молдова“.

Сценарии за евентуално развитие на ситуацията се разискват и в Тираспол. Според Андрей Сафонов, политолог от Приднестровието, „въоръжено нахлуване в Молдова през р. Прут (по границата с Румъния, б. р.) може да започне и по линия на румънското МВР, и по линия на Министерството на отбраната“.

„Документът (договорът за военно сътрудничество, НГ) включва размяна на представители, съвместни военни учения. Дава зелена светлина за „организиране на общо командване на оперативно и териториално равнище и съответната дейност на генералните щабове – посочва експертът. – Предвижда се „използване на въздушното пространство на страните по време на съвместни учения“. Това означава, че в случай на конфликт край Днестър Румъния може да задейства военновъздушните си сили за атака срещу Приднестровието и руската групировка на негова територия.“

Според Артур Решетников „днес румънците не биха дръзнали да се разположат край Днестър, но вече създават плацдарм за това“. Което тревожи колегите му в парламента. Игор Марков от комисията за Приднестровието във Върховната рада не е тъй песимистичен, но смята, че изявленията на румънския президент и всички събития около Приднестровието напоследък „няма да внесат позитиви в преговорите за уреждане на приднестровския конфликт, чийто пореден етап тече в момента във Виена“.

Украинският депутат изтъкна, че „никой няма да придърпа Приднестровието в Румъния – то само ще начертае съдбата си“. „А напрежението, създавано покрай процеса на уреждане, както и румънските официални изявления по този повод, са пръти в колелата на Русия“, каза Марков. И напомни, че Приднестровието си остава проруски регион.

Така смята и Дмитрий Соин – депутат от Върховния съвет на Приднестровието, той оглавява „Съюза на приднестровците в Украйна“. „Също като през 1992 г. (по време на въоръжения конфликт между Молдова и непризнатата Молдовска Приднестровска република, б. р.), румънският фактор остава основен дразнител за приднестровци. Появата на румънски военни край Днестър забавя преговорите и укрепва позицията за сближаване с Русия“, твърди Соин.

В коментар за ситуацията Виктор Литовкин, отговорен редактор на „Независим военен преглед“ (приложение на НГ, б. р.), заяви:

„Договорът за военно сътрудничество и взаимопомощ между Букурещ и Кишинев съдържа сериозен провокационен компонент. Румънският президент Бъсеску може да направи това, което през август 2008 г. не успя да стори грузинският лидер Саакашвили – да въвлече НАТО във война срещу Русия.

Евентуално нападение на румънски войници срещу руски миротворци, служещи на Днестър, преднамерено или „случайно“, или пък стрелба на румънски или молдовски военни по руски граждани – жители на Приднестровието, може да стане casus belli, повод за война. А след като Румъния за разлика от Грузия не е кандидат за членство в НАТО, а официален член на Северноатлантическия съюз, тя мигом ще отправи към Брюксел и съюзниците си от алианса повик за военна помощ . . .“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.