Афганистанските жени обмислят съюз с религиозни лидери, за да защитят правата си

Ройтерс

Група афганистански депутатки и защитнички на правата на жените обмислят неочакван съюз с религиозните лидери на страната, като се надяват със съвместна кампания и чрез исляма да подобрят ситуацията с правата на жените.

Въпреки че след тежка борба афганистанските жени извоюваха придобивки в областите на образованието и заетостта след падането на строгия талибански режим през 2001 г., нарастват опасенията, че може да настъпи обрат след изтеглянето на чуждестранните сили в края на следващата година.

В силно консервативната патриархална страна, където религията често има повече влияние от законната власт, религиозните лидери често са голяма пречка пред постигането на равни права за жените, които им се дават от конституцията.

„Ролята на моллите е решаваща, защото ние сме ислямска нация и джамиите се използват срещу жените. Защо да не ги използваме в полза на жените?“, пита депутатката Фавзия Куфи, известна защитничка на правата на жените.

Куфи, родом от предимно селската провинция Бадахшан, в момента води преговори със състоящия се от мъже религиозен елит. Целта й е проповедите по време на важните петъчни молитви в джамиите, в които духовниците получават заплатите си от правителството, да бъдат използвани в защита на правата на жените.

Надеждата е, че проповедите ще помогнат за решаването на проблема с насилието срещу жените в страната, където много мъже се отнасят с подозрение към правата на жените и ги смятат за внесени от Запада.

Кампанията ще започне в Кабул и след това ще се пренесе в провинциите, но само във финансираните от правителството 3500 джамии. В страната с население от 30 млн. души има общо 160 хил. джамии.

Получаването на подкрепата на религиозните лидери за кампанията обаче изглежда трудна задача.

През април консервативни депутати успяха да блокират процедурно дебатите по приемането на закон, забраняващ насилието срещу жените, който определиха като не-ислямски.

Куфи оглави усилията за прокарване на закона за премахване на насилието срещу жените.

С приближаването на крайния срок за изтеглянето на чуждите войски, някои жени чувстват, че нямат друг избор, освен да се опитат да спечелят подкрепата точно на мъжете, които традиционно им се противопоставят най-силно.

„Те ни опозориха. Аз не мога да отида в някоя провинция и да опитам да се боря за правата на жените, ако местният молла е против мен“, заяви активистката Уазма Фрох, директор и основател на Афганистанския институт за изследвания на проблемите на жените, мира и сигурността. „Това е единственото решение“, добави тя.

Подготвя се и план за учебници за духовниците, по който те да изучат правата на жените в контекста на исляма. Абдул Хак Абид, заместник-министър по въпросите на поклонниците и исляма, е в преговори с Куфи през последните 9 месеца за кампанията, в която религията да се използва за подобряване на ситуацията с правата на жените.

„Жените имат свещени права, дадени им според исляма, така че имамите трябва да проповядват това на хората в неразвитите провинции, за да може те да са наясно“, заяви Абид пред Ройтерс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.